Comisarul european pentru Afaceri Interne, Yvla Johansson, a lansat un mesaj de prudenta, adresat refugiatilor, tinte potentiale ale traficantilor de carne vie.
Doua milioane de ucrainieni (tara numara aproximativ 44 de milioane de locuitori in 2020) si-au parasit casele de la inceputul razboiului si aproape 3,7 milioane – din care 1,5 milioane de copii – au fugit din tara lor conform unor estimari facute de ONU, joi, 24 martie.
Polonia gazduieste actualmente peste jumatate din refugiati, Romania in jur de 560 000, Moldova 374 000, Ungaria 331 000, Slovacia 260 000. In Franta, numai putin de 30 000 de ucrainieni au fost recenzati intrand pe teritoriu de la inceputul invaziei rusesti din care 12 600 au primit deja autorizatie provizorie de sedere.
Actualmente, tarile care primesc refugiati se coordoneaza pe o platforma europeana de solidaritate. Mii de oameni isi ofera sprijinul neconditionat refugiatilor care trec prin clipe dramatice.
Sustinere speciala din partea Moldovei
Sefii de stat si de guvern din Europa au oferit un omagiu joi, 24 martie, tuturor persoanelor care s-au oferit sa gazduiasca refugiatii ucrainieni si i-au indemnat sa continue aceste actiuni intr-un spirit de “unitate si de solidaritate”. Convinsi ca razboiul este departe de a se fi incheiat, pentru moment, in ciuda numeroaselor runde de negoiceri nu s-a ajuns la niciun acord, autoritatile intalnindu-se pentru a elabora un plan pe termen mediu si lung.
Confruntat cu acest exod al refugiatilor, cel mai vast de pe continent de la cel de-al Doilea Razboi Mondial, europenii se bucura de acum inainte de sprijinul partenerilor lor din cadrul G7. Sau, cel putin asa au promis oficialii reuniti joi la NATO in cadrul unui summit.
In tot acest timp, Rusia neaga ca vizeaza tinte civile. Insa, pe teren, realitatea este cu totul si cu totul alta. In Ucraina, operatiunea speciala de demilitarizare este vazuta doar ca un pretext pentru invazie.
Sursa: https://www.lemonde.fr/international/article/2022/03/25/guerre-en-ukraine-le-plus-grand-exode-sur-le-sol-europeen-depuis-la-seconde-guerre-mondiale_6119096_3210.html