Regina Elisabeta a II-a îl va primi pe viitorul premier la Balmoral

0
4641

Regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 96 de ani, care se confruntă cu probleme de mobilitate fizică, îl va primi pentru prima dată pe viitorul prim-ministru al Marii Britanii, săptămâna viitoare, la reşedinţa sa Balmoral din Scoţia, unde se află în prezent suverana, în locul tradiţionalei întâlniri ce ar fi trebuit să aibă loc la Palatul Buckingham din Londra, informează AFP.

Din cauza dificultăţilor sale tot mai mari de deplasare, presa din Regatul Unit îşi punea întrebări despre o eventuală întoarcere a suveranei – cu o longevitate fără egal pe tronul ţării – la Londra cu ocazia anunţării, luni, a politicianului care îl va înlocui pe Boris Johnson în funcţia de prim-ministru al ţării.

Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, este considerată mare favorită la câştigarea alegerilor interne organizate de Partidul Conservator, aflat la putere, în faţa fostului ministru de Finanţe Rishi Sunak.

Palatul Buckingham a confirmat miercuri că procedura extrem de codificată ce înconjoară schimbarea prim-ministrului ţării va fi modificată. Marţi, Boris Johnson va sosi primul la Castelul Balmoral, unde regina îşi petrece de obicei sfârşitul verii, pentru a-şi prezenta oficial demisia.

El va fi urmat de înlocuitorul său în funcţia de prim-ministru, a precizat un purtător de cuvânt.

Această decizie a fost prezentată ca o manieră de a facilita organizarea transferului de putere şi activităţile de pe agenda prim-ministrului, evitând modificările de ultim moment.

În contextul gravei crize ce afectează costul vieţii zilnice şi provoacă greve inedite după anii 1980, când Margaret Thatcher se afla la putere, dar şi al războiului din Ucraina, acesta va fi primul contact formal între regina Elisabeta a II-a, şeful statului britanic, şi cel de-al 15-lea prim-ministru din timpul domniei sale.

Suverana acordă o audienţă săptămânală şefului „Guvernului Majestăţii Sale”, care are loc în principal prin telefon de la începutul pandemiei de COVID-19 în 2020. De atunci, suverana s-a retras la Castelul Windsor, situat în periferia vestică a Londrei, unde soţul ei, prinţul Philip, a murit în aprilie 2021 cu puţin timp înainte de a împlini vârsta de 100 de ani.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here