Germania şi Franţa susţin că nici ele şi nici partenerii lor nu sunt într-un război împotriva Rusiei, respingând acuzaţii ale Moscovei după decizia Occidentului de a trimite tancuri grele Kievului pentru ca acesta să se apere în faţa invaziei ruse.
Kremlinul a denunţat „angajamentul direct” al Occidentului în conflict prin promisiunea de a livra Ucrainei tancuri germane şi americane.
În plus, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a cerut vineri explicaţii din partea ambasadorului Germaniei de la Moscova în legătură cu ceea ce consideră a fi declaraţii „contradictorii” ale Berlinului, potrivit DPA.
Potrivit lui Zaharova, pe de o parte, Germania a spus că nu este parte a conflictului din Ucraina, dar, pe de altă parte, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a declarat că ţările din Europa sunt în război cu Rusia.
„Ei înşişi înţeleg despre ce vorbesc?”, a scris Zaharova pe Telegram.
Baerbock a cerut coeziune printre aliaţii occidentali, într-o declaraţie făcută marţi la Consiliului Europei de la Strasbourg. „Luptăm într-un război împotriva Rusiei, nu între noi”, a declarat şefa diplomaţiei germane, potrivit DPA şi AFP.
Media oficiale din Rusia au profitat imediat şi au folosit declaraţia ca frază-cheie în războiul de propagandă drept dovadă că Germania şi celelalte ţări din UE sunt părţi directe în conflictul din Ucraina şi luptă împotriva Rusiei.
Guvernul german susţine în mod obişnuit că nu este parte a războiului din Ucraina. Miercuri seară, cancelarul german Olaf Scholz a răspuns unei întrebări a postului public de televiziune ZDF dacă Germania şi aliaţii ei nu cumva participă la război prin livrările de tancuri către Ucraina care tocmai au fost decise.
„Nu, cu siguranţă nu. Nu trebuie să existe un război între Rusia şi NATO”, a spus el.
Ministerul de Externe de la Berlin a clarificat de asemenea afirmaţiile făcute de Baerbock, subliniind că Germania „nu este parte a conflictului”.
Germania este tot mai criticată în Rusia pentru că foloseşte arme grele împotriva soldaţilor ruşi pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, după ce a fost de acord să livreze tancuri de luptă Leopard 2 către Ucraina, scrie Reuters.