SUA alocă încă 400 de milioane de dolari Ucrainei

0
3162

Statele Unite au anunţat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 400 de milioane de dolari şi care constă în principal din muniţii, relatează AFP şi Reuters.

Acest nou ajutor se referă la muniţii pentru sistemele de lansatoare de rachete Himars utilizate cu eficacitate de forţele ucrainene, precum şi pentru vehiculele blindate de tip Bradley şi alte echipamente, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

„Numai Rusia poate pune capăt războiului astăzi. Atât timp cât Rusia nu o va face şi atât timp cât va fi nevoie, vom fi uniţi în spatele Ucrainei pentru a-şi consolida armata pe teren, astfel încât Ucraina să fie în cea mai puternică poziţie posibilă la masa negocierilor”, se arată în comunicat.

Acest anunţ coincide cu vizita cancelarului german Olaf Scholz, vineri, la Casa Albă. Occidentalii i-au promis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că vor accelera aprovizionarea cu arme şi muniţii pentru a permite forţelor ucrainene să respingă noua ofensivă a trupelor ruse.

Prima ţară donatoare pentru Ucraina, SUA au livrat sau au promis peste 32 de miliarde de dolari, reprezentând armament furnizat forţelor de la Kiev de la începutul ofensivei ruse, la 24 februarie 2022.

Ministrul sârb de externe Ivica Dacic a negat vineri că ţara sa ar fi exportat arme către Ucraina de când a început invazia rusă, dezminţind relatări în acest sens apărute în presa din Rusia, relatează agenţia EFE.

„Serbia nu exportă arme şi nici echipamente militare vreunei ţări pe care o considerăm având o situaţie internaţională problematică şi îndoielnică”, a spus Dacic în faţa presei la Belgrad. „Doresc să dezmint energic tot ce a apărut în unele mass-media”, a adăugat el.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here