SUA amplasează un nou scut antirachetă: reacție EXPLOZIVĂ a Rusiei

0
3927

Adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov a acuzat sâmbătă SUA că încalcă un tratat major privind armamentul prin vânzarea către Japonia a unui sistem de apărare antirachetă, relatează AFP.

”Statele Unite le desfăşoară (sistemele de apărare antirachetă) la bazele lor militare din România şi Polonia, adică aproape de frontierele noastre occidentale, fapt ce contravine tratatului INF (Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune) din 1987, care interzice desfăşurarea unor astfel de sisteme la sol”, a declarat Riabkov într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului rus de externe.

”Faptul că astfel de sisteme îşi pot face acum apariţia la frontierele de est ale Rusiei provoacă o situaţie pe care noi nu putem s-o ignorăm în planificarea noastră militară”, a afirmat Riabkov.

Joi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că desfăşurarea unui sistem american de apărare antirachetă ar putea avea un impact negativ în relaţiile dintre Tokyo şi Moscova.

Pe 19 decembrie, guvernul japonez a aprobat instalarea a două sisteme americane de apărare antirachetă Aegis Ashore la sol, pentru a apăra ţara împotriva ameninţărilor crescânde cu lovituri aeriene nord-coreene.

Japonia prevede creşterea bugetului său militar pentru viitorul an fiscal, în scopul de a-şi întări apărarea antirachetă faţă de ameninţarea reprezentată de către Coreea de Nord, îndeosebi prin instalarea sistemului Aegis Ashore.

La începutul lui decembrie, ministrul japonez al forţelor armate, Itsunori Onodera, a evocat proiectul privind achiziţionarea de rachete americane cu rază lungă de acţiune (900 km) de la societăţi americane. Această poziţie este un subiect de controversă, în măsura în care Constituţia japoneză interzice folosirea forţei ca mijloc de soluţionare a crizelor internaţionale.

După lansarea, în septembrie, de către nord-coreeni a unei rachete deasupra insulei Hokkaido, premierul japonez Shinzo Abe a declarat că ”nu va tolera niciodată acţiunea provocatoare şi periculoasă” a Coreii de Nord şi i-a cerut comunităţii internaţionale să-şi sporească presiunea asupra Phenianului.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here