Ucraina cere ajutorul Cehiei și Slovaciei

0
2448

Ucraina a cerut Cehiei şi Slovaciei să ajute la repararea echipamentului său militar avariat în timpul luptelor împotriva invaziei ruse, au indicat miercuri ministerele Apărării de la Praga și de la Bratislava, relatează AFP.

”Ucraina a cerut Republicii Cehe să ajute la repararea materialului avariat”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Ministerului ceh al Apărării, Jana Zechmeisterova.

”Se discută proceduri şi opţiunile pentru eventualele reparaţii”, a adăugat ea.

Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a declarat jurnaliştilor că şi ţara sa a primit solicitări şi că reparaţiile vor fi efectuate de companii private.

”Dacă se întâmplă acest lucru, va fi pe o bază comercială standard. Companiile sunt private, nu pot lucra gratuit”, a adăugat el.

Potrivit presei cehe, Praga a trimis luni Ucrainei trenuri încărcate cu tancuri T72 şi vehicule blindate de fabricaţie sovietică, o operaţiune fără precedent. Dar sursele oficiale au refuzat să confirme această informaţie.

”Îmi pare rău, nu vă pot spune mai multe. Războiul face ravagii şi nu le vom facilita sarcina ucigaşilor cu litera ‘Z”, a postat pe Twitter ministrul Apărării, Jana Cernochova.

”Credeţi-mă, trimitem material militar esenţial prietenilor noştri ucraineni şi vom continua să facem acest lucru”, a insistat ea.

Membră a NATO din 1999, Republica Cehă a furnizat Ucrainei echipamente militare în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro (45 de milioane de dolari) de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie. Slovacia a aderat la Alianţa Nord-Atlantică în 2004.

Cele două ţări care au format Cehoslovacia până la separarea lor paşnică în 1993 au aderat la UE în 2004.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here