Ultimii soldati americani au plecat din Afghanistan

0
2295

Ultimii soldati americani aflati in post la Afghanistan au parasit Kabul pe data de 30 august, seara, cu 24 de ore inainte de data fixata de catre presedintele Joe Biden. O retragere care marcheaza finalul unui razboi de 20 de ani si lasa tara pe mainile talibanilor.

Cel mai lung razboi al Statelor Unite s-a incheiat, a constatat CNBC. Ultimul avion american a decolat de pe aeroportul din Kabul cu putin timp inainte de miezul noptii (ora locala) avand la bordul sau pe generalul Chris Donahue si pe ambasadorul SUA in Aghanistan, Ross Wilson.

Pentru New York Times, acesta reprezinta ultimul act al unei “ocupatii care s-a soldat cu preluarea completa a tarii de catre un inamic pe care militarii americanii au incercat mai bine de 20 de ani sa il invinga”. Talibanii sunt din nou la putere. Tara este lasata prada incertitudinii.

Talibanii nu au ezitat in a-si exprima bucuria cu privire la plecarea americanilor din zona. Pentru ei aceasta plecare este sinonima cu “independenta completa” a tarii. Sarbatorirea plecarii a durat mai bine de o ora si cerul a fost iluminat de impuscaturile trase in aer.

Wall Street Journal a relatat ca numai putin de 2461 de americani si-au gasit safrsitul in timpul acestui razboi lansat la o luna dupa atentatele din 11 septembrie in incercarea de a-i infrange pe talibanii care protejau Al-Qaida. Un conflict care a costat America 2000 de miliarde de dolari. Decisa de catre Donald Trump si pusa in practica de Joe Biden, retragerea trupelor americane a cunoscut dezvoltari dramatice in ultima sa linie dreapta.

Caderea neasteptata a Kabulului incepand cu jumatatea lunii august, dupa recucerirea clara a tarii de catre talibani a fortat Casa Alba sa isi retraga trupele din Kabul si sa organizeze de urgenta evacuarea americanilor si a zecilor de miii de afghani care au lucrat pentru ei si i-a ajutat in toata aceasta perioada.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here