Nici ingaduitor, nici autoritar, parentingul pozitiv este o abatere de la traditie. Charlotte Ducharme, autoarea cartii „Cool Parents Make Happy Kids”, explica beneficiile acestei metode.
Sa-ti cresti copiii nu este intotdeauna usor. Nu te asculta intotdeauna, nu vor sa imparta jucariile (si nu din lipsa de incercari de a le insufla notiunea de a imparti!), fac prostii, te infrunta… Pe scurt, in ciuda iubirii pe care le-o oferi, te epuizeaza.
Ca toti parintii, Charlotte Ducharme, autoarea cartii „Parintii cool fac copiii fericiti”, nu iubeste tipetele, certurile sau plansul. Asa ca s-a intrebat cum apar tensiunile intre parinti si copii. Aceasta chestionare a fost cea care a condus-o la parentingul pozitiv.
Rezumat:
Ascultarea: o obligatie?
Supunerea nu este un scop in sine. Sa luam, de exemplu, o situatie pe care sunt sigur ca fiecare parinte a experimentat-o: adultul da ordinul de a spala dintii copilului, copilul se opune, iar adultul devine autoritar. Cu cat adultul devine mai autoritar, cu atat copilul opune mai multa rezistenta. In cele din urma, heruvimul plange si face ce i se spune: tatal sau mama a „castigat” batalia. Dar este acest rezultat cu adevarat o victorie? A inteles el cu adevarat de ce este pus sa faca ceva enervant cand el doar se juca? Nu chiar.
Schimbarea modului in care vorbesti cu copiii este esentiala daca vrei sa reduci conflictele. In loc sa ordoni ceva, puteti opta pentru o explicatie logica. Explicatiile pot fi mai eficiente decat ordinele, mai ales pe termen lung.
Ca adulti, de ce respectam legile fara sa le cunoastem pe toate sau fara sa ne simtim supusi? Pentru ca ele sunt in concordanta cu valorile noastre. Charlotte Ducharme foloseste aceasta observatie pentru a evidentia o fateta a educatiei care este uneori uitata: transmiterea unei valori, mai degraba decat incercarea de a-i face pe oameni sa se supuna. Parintii cool fac copii fericiti este construit in jurul acestei observatii. Ideea este de a pastra in minte, mereu si mereu, ideea de transmitere mai degraba decat de autoritate sau de lupta a orgoliilor.
Pedeapsa: functioneaza cu adevarat?
Pedepsele, amenintarile, bataile… Este aceasta o modalitate de a insufla copiilor nostri valorile respectului, compasiunii si altruismului? Inca o data, Charlotte Ducharme este sceptica. Ea crede ca aceste metode sunt pur si simplu ineficiente.
Sa luam urmatorul exemplu: copilul tau si-a lovit fratele mai mic, iar tu ii spui ca nu este corect, ca ar trebui sa-si ceara scuze. El nu vrea sa o faca, asa ca se duce la colt. In cele din urma, cearta explodeaza, iar copilul vinovat plange in hohote: este suparat pe tine, dar este suparat si pe fratiorul sau, care este cel care l-a pedepsit. El este trist si furios din cauza acestor factori, nu din cauza a ceea ce a facut el. Coplesit de emotii, el nu este capabil sa inteleaga sau sa asculte de ce este pedepsit.
Daca il lasam sa vada consecintele faptei sale, isi va da seama ca este gresit: sa-si vada fratiorul plangand este deja o pedeapsa care are mult sens. Dar asta nu este suficient. Il poti intreba si cum poate indrepta lucrurile: avand grija de fratiorul sau? Dandu-i un sarut? In acest fel, incercam sa il incurajam, sa il facem activ si autonom in a-si repara greseala. In aceste conditii, ei vor fi mai predispusi sa ceara iertare.
Educatia pozitiva nu inseamna „fara pedeapsa”, deoarece pedeapsa este necesara pentru ca regulile sa fie aplicate. Pedeapsa ia pur si simplu o forma diferita, fara a disparea.
Educatia pozitiva: eficienta pentru toata lumea?
Metodele de educatie sunt vaste si variate, iar unele vor functiona bine pentru o familie, in timp ce vor esua cu alta. Daca aceste tehnici nu functioneaza pentru copiii tai si preferi sa optezi pentru alte tehnici, nu te panica, nu este vorba despre o educatie „negativa”. Doar de un alt tip de educatie, mai potrivita pentru copiii si familia ta.
Dupa cum vezi, analizele lui Charlotte Ducharme din „Parintii cool fac copiii fericiti” nu sunt altceva decat sfaturi pentru a ajuta parintii.
Sursa: https://www.marieclaire.fr/,les-bienfaits-de-l-education-positive,844022.asp