Dependența de jocurile video: înțelege-ti și ajuta-ti copilul

0
3009

Din 2018, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a recunoscut dependența de jocurile video ca fiind o boală. Copilul sau adolescentul tau este poate si el pasionat de jocuri video și poate te intrebi dacă există riscuri. Cum se definește dependența de jocurile video? Cum poate fi recunoscută și prevenită? Iată ce trebuie să știi.

Ce este dependenta de jocurile video?

Dependenta de jocurile video este o tulburare de dependență definită foarte precis de OMS. Este un „comportament legat de jocurile video”, caracterizat de o combinație de factori:

-o „pierdere a controlului asupra jocului”,

-faptul că jocul are prioritate față de activitățile cotidiene și afectează viața familială, socială, educațională sau profesională,

-o practică în creștere în ciuda acestor efecte negative,

-consecințe negative care durează cel puțin 12 luni.

Care sunt semnele de avertizare și consecințele potențiale ale dependenței de jocurile video?

În primul rând, jocurile video nu ar trebui să fie demonizate în general: dependența afectează doar o minoritate de adolescenți. Unele studii indică chiar un efect pozitiv atunci când jocurile video sunt jucate într-un ritm rezonabil: antrenarea spiritului deductiv și a capacității de rezolvare a problemelor.

Cu toate acestea, utilizarea excesivă ar trebui să fie un semnal de alarmă. Iată câteva semne ale unei potențiale dependențe:

O cantitate semnificativă de timp petrecut jucând, adică mai mult de 3 ore pe zi, care interferează cu alte activități.

O reducere a relațiilor sociale în viața „reală”.

O izolare crescută.

Vezi si:  Cele mai populare unelte de gradina si modul de utilizare

Consecințe negative asupra somnului, alimentației și temelor școlare.

Tulburări psihice legate de jocurile video: de exemplu, agresivitate atunci când i se cere să se oprească din jucat.

Consecințele dependenței de jocurile video includ probleme de atenție: jocurile excesive creează o stimulare constantă și perturbă sistemul de recompensă. Ca urmare, adolescenții devin mai puțin rezistenți la plictiseală și sunt mai predispuși să dezvolte tulburări de dispoziție: anxietate, depresie, agresivitate etc.

Prevenirea și vindecarea dependenței de jocurile video

Ca în cazul tuturor dependențelor, prevenirea este mai bună decât vindecarea. Primul pas este să limitezi timpul în care copilul tau se joacă în fiecare zi, la maximum una sau două ore. De asemenea, trebuie să te asiguri că îi oferi copilului tau activități fără ecran: sport, activități creative sau de joacă, există o mulțime de opțiuni.

Dacă adolescentul tau dă deja semne de dependență, există modalități de a inversa tendința. Scopul este să te asiguri că jocurile video nu mai sunt principalul refugiu al adolescentului tau. Primul pas este înțelegerea: este posibil ca adolescentul tau să se refugieze în jocuri din cauza altor probleme de la școală, de exemplu.

Întreaba copilul ce îi place la jocurile video sau ofera-te să te joci cu el pentru a deschide un dialog. După un timp, îl poți invita să încerce și alte activități în mărime naturală în care să găsească elemente similare de satisfacție: paintball, accrobranche, jocuri cu laser etc. Redu treptat timpul în care are voie să se joace, dar nu le interzice complet: acest lucru ar putea crea o mare frustrare, care ar putea duce la alte dependențe. În cele din urmă, instaleaza ecranul într-o cameră de zi, mai degrabă decât în dormitorul copilului.

Vezi si:  Ce mama esti, in functie de zodia ta

În cazul în care dependența pare să fie bine stabilită și copilul tau reacționează foarte negativ la orice măsură restrictivă, ar putea fi esențial să consultați un terapeut. Unii psihologi sunt specializați în dependențele copiilor și adolescenților și te pot ajuta eficient.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here