Studiul asupra 182 cupluri arata ca o trasatura de personalitate duce la o viata fericita

0
3519

Personalitatea partenerului tau iti poate influenta viata in diferite moduri. Spre exemplu, studiile au aratat ca un partener constiincios este bun pentru sanatatea ta. Cele mai noi studii arata ca ei sunt buni si pentru calitatea vietii tale.

Personalitatea reflecta modul caracteristic de gandire, simtire si comportament al unei persoane. Psihologii tind sa examine personalitati cu peste 5 trasaturi cheie: extrovertire, deschidere spre experiente, constiinciozitate, stabilitate emotionala si consimtamant. De obicei, aceste trasaturi sunt masurate folosind chestionare care ajuta psihologii la crearea profilelor de personalitate a persoanelor.

Caracteristicile personalitatii pot avea un efect puternic asupra sanatatii si pot afecta chiar si durata de viata. Cercetarile arata ca, cu cat mai constiincioasa este o persoana, cu atat mai mult traieste. Constiinciozitatea este definita drept un nivel inalt de disciplina. Pentru ca persoanele constiincioase sunt mai organizate si atente, de multe ori au o viata mai sanatoasa decat partenerii mai putin constiinciosi. De exemplu, ei urmaresc mai mult sfaturile unui doctor, mananca mai sanatos si fac mai multe exercitii.

Nu doar personalitatea ta iti poate influenta puternic viata, ci si personalitatea partenerului tau. Un studiu din Statele Unite a examinat relatia intre constiinciozitatea partenerilor si rata de sanatate pe 2,203 cupluri mai in varsta. Au aflat ca ,constiinciozitatea sotului influenteaza sanatatea sotiei si la fel si invers. Aceleasi constatari au fost facute si in mai multe studii recente.

Rezultatele au aratat ceva in special interesant: constiinciozitatea are un efect compensator, asta inseamna ca daca avem un sot constiincios vom avea o viata mai sanatoasa, chiar si dupa ce luam in considerare constiinciozitatea personala a unui participant. O descoperire pe care cercetatorii au descris-o ca ’’constiinciozitate compensatoare ’’.

Termenul ’’calitatea vietii ’’ reflecta multumirea unei persoane cu viata lui, inclusiv sanatatea fizica, starea psihica si relatiile sociale. Constatarile arata ca personalitatea partenerului tau este importanta pentru sanatatea ta, asa ca alege-ti un partener pe viata cu mare atentie.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here