Aerul conditionat ne salveaza de canicula, dar ne si poate imbolnavi!

0
3519

E canicula si cu totii cautam racoarea. E foarte tentant sa pornim aerul conditionat si sa-l tinem activ non-stop. Dar chiar daca ne racoreste, aerul conditionat ne poate provoca neplaceri. Luati in calcul cateva recomandari.

Raceala e una dintre primele afectiuni asociate cu utilizarea aerului conditionat. Cel mai adesea, e vorba de rinita, o inflamatie a mucoaselor nazale. Inspiram aer uscat, de la aerul conditionat, si sistemul ORL are de suferit.  De asemenea, puteti avea disconfort la nivelul ochilor si o senzatie de furnicaturi in gat, care se poate transforma in tuse.

Socul termic cauzat de o diferenta mare de temperatura intre interior si exterior poate duce si la alte neplaceri, cum ar fi durerile de cap.

In cazul in care filtrele sunt prost intretinute, aerul conditionat poate exacerba anumite boli la persoanele care sufera de alergii sau astm.

Daca aparatul nu e curatat corespunzator, se dezvolta bacterii, unele foarte periculoase – legionella, de exemplu, care duce la aparitia bolii legionarului. Iata cateva sfaturi de care e bine sa tinem seama in perioada de canicula:

  1. Curatati filtrele aparatului de aer conditionat. Acasa, toti facem asta. Dar la birou nu avem de unde sa stim cand si daca filtrele au fost curatate. Luati legatura cu cine se ocupa de aceste probleme si intrebati.
  2. Reglati temperatura corecta – Socul termic poate aparea daca aerul conditionat produce un aer mult mai rece decat temperatura exterioara. Prin urmare, diferenta dintre temperatura exterioara si cea din incapere sau din masina trebuie mentinuta la un nivel rezonabil -maximum 7-8 grade Celsius.
  3. Aerul conditionat usuca aerul dintr-o incapere, provocand disconfort la nivelul nasului, gatului si/sau ochilor. Este o idee buna sa umidificati aerul pentru a atenua aceasta problema, astfel incat organismul dumneavoastra sa nu fie nevoit sa compenseze prin salivare mai multa, de exemplu.
  4. Nu indreptati fantele aparatului de aer conditionat direct spre dvs. Aerul rece suflat in mod constant peste noi, in interior, va determina corpul sa isi schimbe modul de functionare: umerii si gatul vor sfarsi prin a se contracta, provocand tensiune si, ca urmare, durere. Prin urmare, este indicat sa schimbati pe cat posibil orientarea fantelor.
  5. Sa aveti mereu ceva de imbracat in plus, in cazul in care simtiti ca va e racoare.
Vezi si:  CCR admite sesizarea lui Iohannis privind funcționarii publici trimiși în judecată

MM

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here