Comisia aproba o schema de ajutoare de stat notificata de Romania in valoare de 126 de milioane EUR

0
3264

Comisia a aprobat o schema de ajutoare de stat notificata de Romania in valoare de 126 de milioane EUR pentru a sprijini porturile care se confrunta cu o crestere a fluxurilor comerciale din cauza razboiului declansat de Rusia impotriva Ucrainei. 

Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schema notificata de Romania in valoare de 126 de milioane EUR pentru a sprijini investitiile in porturile care se confrunta cu o crestere a fluxurilor comerciale ca urmare a razboiului declansat de Rusia impotriva Ucrainei. Masura faciliteaza fluxurile comerciale inspre si dinspre Ucraina, in concordanta cu obiectivele planului de actiune al UE pentru culoarele de solidaritate.

Schema notificata de Romania

Romania a notificat Comisiei planurile sale de a sprijini intreprinderile care isi desfasoara activitatea in anumite porturi din Romania sa investeasca in instalatii suplimentare de manipulare sau depozitare pentru prelucrarea marfurilor care au fost deviate de la rutele lor comerciale normale din cauza razboiului Rusiei impotriva Ucrainei si a imposibilitatii de a folosi rutele directe de export maritim ale Ucrainei. Schema, cu un buget de 126 de milioane EUR (aproximativ 626 de milioane RON), se va derula pana la 31 decembrie 2024.

In cadrul schemei, ajutorul va lua forma unor granturi de pana la 10 milioane EUR pentru societatile de logistica ce isi desfasoara activitatea in porturile maritime si interioare romanesti situate pe: (i) granita estica a UE (Constanta, Galati, Giurgiu); (ii) canalul Dunare-Marea Neagra (Poarta Alba, Midia si Navodari); (iii) canalul Sulina sau porturile „satelit” ale Constantei (Midia si Mangalia). Ajutorul nu poate depasi valoarea cea mai mica dintre urmatoarele cuantumuri: (i) 10 milioane EUR pe beneficiar, (ii) deficitul de finantare sau (iii) 65 % din costurile eligibile ale proiectului.

Masura va fi finantata partial din fondurile de coeziune ale UE si va contribui la functionarea culoarelor de solidaritate UE-Ucraina prin facilitarea fluxurilor comerciale inspre si dinspre Ucraina.

Evaluarea Comisiei

Comisia a constatat ca:

  • Ajutorul este necesar si adecvat pentru a genera investitia, care nu ar fi putut fi realizata in absenta ajutorului, deoarece nici un investitor de pe piata, nici vreo institutie financiara nu ar fi finantat-o in conditii comerciale din cauza incertitudinilor legate de razboiul provocat de Rusia si de caracterul temporar al fluxurilor comerciale pe care acesta le-a creat.
  • Ajutorul este proportional si limitat la minimul necesar pentru a genera investitiile. Mai mult, nivelul ajutorului se bazeaza pe un deficit de finantare dovedit. Operatorii pot primi numai acele ajutoare care sunt indispensabile pentru a acoperi costurile suplimentare aferente echipamentelor si depozitarii necesare pentru manipularea marfurilor deviate de la rutele lor comerciale normale.
  • Efectele pozitive ale ajutorului compenseaza eventualele efecte negative asupra concurentei si a schimburilor comerciale dintre statele membre ale UE. Fluxurile comerciale in cauza au aparut in mod natural in porturile cele mai apropiate din punct de vedere geografic de Ucraina si vor disparea dupa solutionarea crizei.

MM

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here