Comisia Europeana : 34 de milioane de euro Romaniei pentru daunele cauzate de seceta

0
3366

Comisia Europeana a propus un sprijin financiar in valoare de 33,9 milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene – FSUE – pentru a oferi asistenta Romaniei in urma daunelor cauzate de seceta severa din vara anului 2022.

Asistenta FSUE poate acoperi o parte din costurile operatiunilor de urgenta si de redresare, precum repararea infrastructurii deteriorate, protectii pentru populatie, asigurarea infrastructurii de preventie si protejarea patrimoniului cultural, precum si operatiunile de curatare. Operatiunile de urgenta si de redresare pot fi finantate retroactiv de FSUE, incepand din prima zi a dezastrului.

Comisarul pentru coeziune si reforme, Elisa Ferreira, a declarat: „In fiecare an, ne confruntam cu impactul devastator al schimbarilor climatice si al unor dezastre naturale cu o frecventa si o amploare din ce in ce mai mari. Cu toate ca preventia, adaptarea la schimbarile climatice si atenuarea efectelor acestora, inclusiv cu sprijinul politicii de coeziune, raman esentiale, asistenta FSUE este indispensabila in urma dezastrelor naturale majore. Aceasta solidaritate este in ADN-ul UE si nu se opreste la frontierele sale. Astfel, Comisia a propus un sprijin din FSUE pentru Romania, care a suferit daune majore vara trecuta.”

Etapele urmatoare

Propunerea Comisiei necesita aprobarea autoritatii bugetare, iar Comisia nu se poate antepronunta cu privire la avizul acesteia. Dupa aprobarea propunerii de mobilizare de catre autoritatea bugetara, Comisia va proceda la elaborarea deciziei de punere in aplicare a Comisiei privind acordarea asistentei FSUE. Odata adoptata decizia, ajutorul financiar poate fi platit intr-o singura transa.

FSUE este unul dintre principalele instrumente ale UE pentru redresare in urma dezastrelor si reprezinta o expresie concreta a solidaritatii UE. El sprijina statele membre si tarile candidate prin oferirea unei contributii financiare in urma producerii unor dezastre naturale grave. Incepand din aprilie 2020, in cadrul eforturilor UE de combatere a pandemiei de COVID-19, domeniul de aplicare al FSUE a fost extins pentru a acoperi urgentele majore de sanatate publica.

MM

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here