Coruptie masiva in armata ucraineana

0
2703

Serviciile secrete de la Kiev au descoperit afaceri murdare si coruptie in achiziile facute de armata ucraineana. Frauda se ridica la cel putin 40 de milioane de dolari.

Anuntul privind coruptia din achizitiile facute de armata, confirmate de ministerul Apararii, au un ecou foarte mare intr-o tara si asa cu probleme mari de imagine in acest sens. Potrivit unei anchete a serviciilor secrete ucrainene, oficiali de la ministerul Apararii si manageri de la compania de armament si produse militare Lviv Arsenal au furat aproape 1,5 miliarde hrivne in procesul de cumparare de munitie. E vorba de o cantitate de 100.000 de obuze de mortiere. „Concluziile investigatiei arata ca actuali si fosti inalti oficiali de la ministerul Apararii si sefii firmelor afiliate sunt implicati in aceasta uriasa frauda” – precizeaza serviciile secrete.

Contractul pentru obuze a fost semnat cu Lviv Arsenal in august 2022, la sase luni de la inceperea razboiului cu Rusia. Plata s-a facut in avans, iar mare parte din fonduri au fost transferate in strainatate. Dar obuzele nu au ajuns niciodata in dotarea armatei. Deocamdata, 5 persoane sunt anchetate. Una dintre ele a fost arestata in timp ce incerca sa fuga din Ucraina.

Coruptia din armata e o problema sensibila in Ucraina, mai ales pe fondul razboiului si al eforturilor pentru integrarea in Uniunea Europeana. Anul trecut, in septembrie, ministrul Apararii, Oleksii Reznikov, a fost demis tot din motive de coruptie, cu toate ca in plan extern, in randul aliatilor occidentali, el avea o reputatie foarte buna. Reznikov nu e acuzat personal de coruptie, insa in mandatul lui au fost descoperite mai multe afaceri necurate legate de alimentele pentru militarii de pe front sau de uniforme si alte articole vestimentare.

MM

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here