Decizie controversata a Patriarhiei : sustine infiintarea Bisericii Ortodoxe Romane in Ucraina

0
2958

In sedinta de la sfarsitul lunii februarie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat o decizie care a starnit furie la Kiev. Mai marii bisericii romane au anuntat ca sustin infiintarea Bisericii Ortodoxe Române in Ucraina,  aceasta urmand sa fie subordonata care va fi subordonată Patriarhiei Române.

Crearea unei noi structuri religioase, pe teritoriul Ucrainei, de catre Patriarhia Romana a starnit un val de indignare la Kiev, nu doar in sfera bisericii, ci si in randul politicienilor. Asta pentru ca acolo exista Biserica Ortodoxa a Ucrainei, devenita autocefala in urma deciziei Patriarhului Ecumenic al Constantinopolelui, precum si Biserica Ortodoxa Ucraineana, administrata de patriarhatul Moscovei. Presa ortodoxa straina scrie ca decizia luata de romani este o surpriza si a fost anuntata fara niciun fel de consultari prealabile intre Patriarhia Romana si bisericile deja existente pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit deciziei Sfantului Sinod, Patriarhia va binecuvanta, incuraja si sustine initiativele comunitatilor ortodoxe romanesti din Ucraina de a stabili comuniunea cu Biserica Mama – Patriarhia Romana – prin organizarea lor legala intr-o structura religioasa numita Biserica Ortodoxa Romana din Ucraina.

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, Viktor Bedi considera ca e un act de provocare ce dovedeste faptul ca „serviciile secrete rusesti – FSB – exercita o mare influenta asupra autoritatilor politice din Romania si asupra Bisericii Ortodoxe Romane”.

MM

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here