Deși rămășițele legendarului Alexandru cel Mare nu au fost găsite niciodată după moartea sa în secolul al IV-lea î.Hr., specialiștii par să fi descoperit noi elemente în Grecia. Este posibil ca obiectele regale să fi fost transportate prin Orientul Mijlociu de către succesorul său.
Din cele mai vechi timpuri, cel mai mic indiciu cu privire la locul unde se află Alexandru cel Mare a fost analizat de savanți și oameni de știință. În nordul Greciei, descoperiri recente adaugă noi elemente pe lista acestei căutări străvechi. La Vergina, cunoscută sub numele de Aigai în antichitate, două morminte regale au fost studiate recent de arheologi, reaprinzând o dezbatere despre personalitățile îngropate acolo. Academicienii banuiesc că unul dintre veșmintele găsite la Vergina este una dintre tunicile marelui suveran macedonean. Un studiu publicat în Journal of Field Archaeology susține această ipoteză, oferind dovezi palpabile in favoarea afirmațiilor arheologilor. Alexandru cel Mare a fost încoronat în acest important loc simbolic.
După asasinarea tatălui său, Filip al II-lea, în 336 î.Hr., fiul său, Alexandru al III-lea, a preluat conducerea, deschizând o eră prestigioasă de cuceriri militare. Timp de 13 ani, Alexandru a extins granițele imperiului său până în India, controlând Anatolia, actuala Peninsulă Arabică, Iranul și o parte din Pakistan. În cursul cuceririlor sale, se spune că Alexandru a preluat insemnele puterii regilor învinși. Iar unul dintre artefactele găsite în mormântul regal numărul II de la Vergina ar putea fi într-adevăr o tunică persană, purtată de regii Iranului antic.
Tunica, purpurie cu o dungă albă, este cunoscută sub numele de „sarapis”. Această tunică era simbolul regalității persane. Regii Cirus cel Mare și Darius al III-lea erau adesea reprezentați în această ținută caracteristică. Mai multe studii academice bazate pe surse primare au arătat că, după moartea lui Darius, în anul 330 î.Hr., Alexandru s-a proclamat rege al Asiei în timp ce purta însemnele regale purtate de persani. Cercetătorii au folosit recent metode nedistructive pentru a examina în detaliu caracteristicile specifice ale tunicii, cu ajutorul observațiilor microscopice și al spectroscopiei. Fibrele analizate sunt direct legate de țesăturile regale folosite în Persia în antichitate. La acea vreme, culoarea violet era rară și, mai ales, extrem de scumpă de obtinut.
MM