Dragnea are emoții privind votarea Cabinetului Dăncilă. Programul de guvernare, descris de UDMR ca fiind ”făcut la o bere”

  0
  4641

  Premierul desemnat şi miniştrii din noul Guvern se pregătesc pentru votul de luni din Parlament.

  Duminică au avut loc ultimele discuţii între echipa Vioricăi Dăncilă şi parlamentarii PSD şi ALDE, într-o şedinţă care a decurs pe repede înainte, la Parlament.

  După o şedinţă cu aplauze, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că are emoţii pentru votul de luni. Asta mai ales după semnalul negativ transmis de liderul UDMR, care critică noul program de guvernare, făcut parcă – după cum spune Kelemen Hunor – “la o bere”.

  Miniştrii din Cabinetul Tudose, dar şi cei propuşi să-i înlocuiască în Guvernul Dăncilă, s-au întâlnit cu parlamentarii coaliţiei PSD-ALDE, la şedinţa informală, organizată cu o zi înainte de votul de învestitură. Întâlnirea fulger, de numai 45 de minute, s-a transformat până la urmă într-un show de prezentare a miniştrilor, cu 27 de runde de aplauze.

  La final, preşedintele PSD Liviu Dragnea a mărturisit că speră ca UDMR să susţină cabinetul condus de Vasilică Viorică Dăncilă, asta după ce Kelemen Hunor a criticat dur programul de guvernare. Liderul UDMR a declarat că programul Cabinetului Dăncilă pare că a fost scris ″la Ministerul Agriculturii, printre două beri.″⁣

  Liviu Dragnea: ″Este foarte bine să fie criticat, programul de guvernare n-a suferit modificări importante, e cel care a fost votat. Noi am avut o discuţie cu grupul UDMR, s-a stabilit că mâine ei vor avea o întâlnire politică unde vor decide dacă susţin prin vot învestitura Guvernului sau nu. Deci noi sperăm să ne susţină.

  Petre Daea: ″Se bea bere la Ministerul Agriculturii? Ooo, acolo este sediul materiei, pentru că acolo este şi meiul şi orzoaica pentru bere şi industria alimentară. În 1968, m-am îmbătat, dacă mă gândesc şi acum mi-e rău.

  Dincolo de apluzele din sală, liderii PSD-ALDE au declarat că-i susţin pe toţi miniştrii propuşi, inclusiv pe rectorul Universităţii din Suceava, Valentin Popa, criticat pentru greşelile de gramatică repetate.

  Călin Popescu Tăriceanu: ”Eu cred că o persoană care e rectorul unui instituţii de învățământ superior, cu o lungă experienţa în sănătate, pardon, în educaţie, cred că aceste lucruri nu trebuie puse în primul plan. Am impresia că nu este profesor de limba română, cred că are nişte lacune.

  Vezi si:  Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan: Ce este interzis să faci pe 7 ianuarie

  În sală, s-a vorbit şi despre programul de guvernare, iar premierul desemnat Viorica Dăncilă a anunțat ca în el nu mai apar trei taxe, care însă până la finalul şedinţei au fost uitate chiar şi de Călin Popescu Tăriceanu .

  Călin Popescu Tăriceanu: ”Doamna Dăncilă a menţionat 3 lucruri scoase din programul de guvernare. Prima e taxa de solidaritate.. aaa… a doua… cred că e taxa pe E-uri. Vorbim de aditivii din alimente. Al treilea lucru menţionat, vă spun sincer că nu mi-l aduc aminte.

  De la întâlnire nu a lipsit nici Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, care, întrebat de jurnalişti ce decizie a luat în privinţa cererii de revocare a şefei DNA, Laura Codruța Kovesi, a evitat să răspundă clar.

  Tudorel Toader: ”În momentul în care îl voi face public, vă voi anunţa. În momentul în care voi decide să fac public hotărârea luată, v-am asigurat că vă voi anunța.

  Fiind o întâlnire de pregătire a strategiei de comunicare, şi Liviu Dragnea a mărturisit că cine greşeşte în acest domeniu “dispare”. A făcut referire la cel care se ocupă de pagina sa de Facebook şi care a postat un mesaj la moartea lui Neagu Djuvara scriindu-i greşit prenumnele, Mircea în loc de Neagu.

  Cu sau fără erori de comunicare, Cabinetul Dăncilă nu va fi votat de cei din opoziţie.

  Premierul desemnat, Vasilică Viorica Dăncilă, nu a făcut declaraţii după întâlnirea cu parlamentarii PSD-ALDE. În schimb, fostul premier, Mihai Tudose, s-a arătat încrezător în noua echipă de guvernare.

  Desfășurarea evenimentelor live-text:

  ora 18:00 O şedinţă a parlamentarilor ALDE la care participă şi premierul desemnat Viorica Dăncilă este în desfăşurare, duminică, la sediul central al ALDE, pentru prezentarea detaliată a programului de guvernare.

  ora 14.20: Ședința PSD-ALDE s-a încheiat.

  Liviu Dragnea, despre ministrul Educației, revenirea lui Shhaideh în Guvern și miniștrii cu probleme penale

  Reuniunea tradiţională a grupurilor parlamentare PSD, înainte de începerea sesiunii Legislativului din luna februarie, va avea loc miercuri, a stabilit conducerea social-democraţilor, după cum a anunţat duminică preşedintele partidului, Liviu Dragnea.

  El a mai precizat că Sevil Shhaideh nu va reveni în Guvern şi că nici pentru fostul premier Mihai Tudose nu s-a stabilit dacă va primi sau nu vreo funcţie în conducerea Camerei Deputaţilor.

  “Ne-am întâlnit cu toţi parlamentarii PSD şi ALDE pentru a discuta programul de mâine, pentru a discuta despre audierile în comisii, pentru ca premierul desemnat să aibă prima discuţie şi prezentare în faţa grupurilor parlamentare din coaliţie. A prezentat fiecare ministru, fiecare membru al Cabinetului propus pentru audierile de mâine. (…) Am stabilit cu colegii noştri ca miercuri să avem întâlnirea tradiţională a grupurilor parlamentare înainte de sesiunea care începe pe 1 februarie. (…) Programul de guvernare este cam acelaşi care a fost votat”, a declarat Dragnea, la Palatul Parlamentului.

  Vezi si:  Horoscop 14 ianuarie 2018. Succes colosal pentru o zodie

  El a spus că speră în susţinerea UDMR, adăugând că “este foarte bine” ca liderul Uniunii să fie critic. “Este foarte bine să fie critic. Noi am avut o discuţie cu grupurile UDMR. S-a stabilit că mâine ei vor avea o întâlnire politică unde vor decide dacă susţin prin vot învestitura Guvernului sau nu. Sperăm să ne susţină”, a menţionat Dragnea.

  Întrebat dacă Sevil Shhaideh se întoarce în Guvern ca secretar general, liderul PSD a negat: “Răspunsul este nu”.

  Nici despre Mihai Tudose preşedintele social-democraţilor n-a dat mai multe detalii. “Nu ştiu (dacă va primi o funcţie la Cameră – n.r.). Asta vom hotărî în grupul parlamentar de la Camera Deputaţilor miercuri. Din câte ştiu eu, nu s-a discutat despre asta”, a explicat Liviu Dragnea.

  El a susţinut, pe de altă parte, că Eugen Teodorovici va avea mână liberă să facă modificări, în limitele prevederilor legale. “Eugen Teodorovici, ca orice ministru din Cabinet, are mână liberă atât cât îi permit Constituţia şi Legea de organizare a Guvernului. Decizia finală o ia tot timpul prim-ministrul şi, dacă sunt decizii care ţin de politicile publice asumate în program prin coaliţia de guvernare, trebuie să fie şi decizia în coaliţia de guvernare. Noi am avut discuţii cu fiecare ministru şi fiecare are mână liberă să propună şi să argumenteze. Orice propunere care este benefică va avea susţinere”, a afirmat preşedintele PSD.

  Liviu Dragnea a mai spus că presa a răstălmăcit unele declaraţii ale premierului desemnat, Viorica Dăncilă. “Nu există aşa ceva. Acolo a fost o răstălmăcire, cum puteţi să spuneţi că Viorica Dăncilă nu ştie că Iranul nu este în UE? Era o enumerare a unor state care sunt în UE – stratele din UE şi …”, a menţionat el.

  Vezi si:  Decizie controversata a Patriarhiei : sustine infiintarea Bisericii Ortodoxe Romane in Ucraina

  În ceea ce priveşte confuzia făcută de el în privinţa prenumelui lui Neagru Djuvara, Dragnea a precizat că aceasta a fost greşeala altcuiva.

  “Eu nu l-am confundat, am făcut o greşeală că am avut încredere în cineva să-mi posteze. Am scris textul, l-am transmis, după care mi-a răspuns, după câteva minute, că a făcut o greşeală. Cine a făcut o greşeală nu mai este. Am mai păţit din astea şi încet-încet cei care le fac dispar”, a arătat preşedintele PSD.

  Întrebat ce părere are că Radu Oprea, ministru desemnat pentru mediul de afaceri, este trimis în judecată din ianuarie 2016 pentru evaziune fiscală, Dragnea a susţinut că astfel de informaţii sunt “lucruri neadevărate”. “Serios? Când? Păi nu s-a întors dosarul la Parchet, dosar făcut de domnul Portocală? Sunt supărat când se supun lucruri neadevărate, nu e trimis în judecată”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

  ora 07.30: Grupurile parlamentare reunite ale PSD şi ALDE se întâlnesc, duminică, într-o şedinţă comună la care va participa şi premierul desemnat Viorica Dăncilă. Potrivit secretarului general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, la reuniune vor fi prezenţi şi liderii de organizaţii PSD, şedinţa având un caracter pregătitor în perspectiva zilei de luni, când urmează a fi audiaţi miniştrii, iar noul guvern – supus votului de învestitură.

  Premierul desemnat, Viorica Dăncilă a discutat, sâmbătă, cu miniştrii în funcţie şi cu cei validaţi de conducerea PSD pentru un nou portofoliu, întâlnirea având ca obiectiv principal stabilirea strategiei de comunicare.

  Vineri, Dăncilă a prezentat, la finalul şedinţei Comitetului Naţional Executiv, lista validată a noului Guvern. Cabinetul Dăncilă va avea patru vicepremieri – Paul Stănescu (PSD), Ana Birchall (PSD), Graţiela Gavrilescu (ALDE) şi Viorel Ştefan (PSD) – fără portofoliu. Tot vineri, Biroul Politic Central al ALDE a validat, prin vot, în unanimitate, lista cu propunerile de miniştri din partea acestei formaţiuni politice pentru Cabinetul Dăncilă, dintre cei patru membri ai Guvernului Tudose urmând să fie înlocuit doar ministrul Energiei, Toma Petcu, cu deputatul Anton Anton.

  Plenul comun al Legislativului este programat să înceapă luni, la ora 15,00, după ce, în cursul dimineţii, de la ora 8,00, vor avea loc, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, audierile miniştrilor propuşi să facă parte din Cabinetul Dăncilă.

  Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here