Potrivit sciencepost.fr, in filmul Jurassic Park III, pterozaurii au deja dimensiuni terifiante… dar sunt mult mai mici decât Dracula – un exemplar înalt de 3,5 metri, cu o anvergură a aripilor mai mare decât un autobuz londonez.
„Acest pterozaur gigantic descoperit în Transilvania (România) a devenit rapid legendar în cadrul comunității științifice, însă multe mistere rămân cu privire la acest animal misterios, începând cu îndoielile cu privire la capacitatea sa de a despica aerul. Cu toate acestea, un nou studiu publicat la 4 octombrie 2024 în Current Biology aruncă o privire mai atentă asupra dimensiunilor sale uluitoare” – scrie site-ul mentionat.
Dracula, un gigant înaripat greu de egalat
„Este o imagine incredibilă de imaginat: un dragon zburător uriaș, ca să spunem așa, care coboară pentru a urmări acești dinozauri”, spune Ben Thomas, student la paleontologie la Universitatea Portsmouth din Anglia, care a vizitat Muzeul Altmühltal din Denkendorf (Germania) și a descoperit unul dintre cele mai remarcabile specimene ale muzeului. Acestea sunt rămășițele fragmentare ale unui pterozaur, o reptilă zburătoare care a trăit în Transilvania acum 66 de milioane de ani și care ar putea fi cel mai mare animal care a zburat vreodată. Din cauza originii sale și a fizicului înfricoșător, nu a durat mult până când oamenii de știință l-au poreclit Dracula.
Muzeul Altmühltal expune replici ale rămășițelor lui Dracula, precum și un model de schelet și o statuie în mărime naturală a creaturii. Cu o înălțime estimată la 3,5 metri și o anvergură a aripilor de 11,4 până la 12 metri, Dracula era comparabil cu o girafă atunci când stătea în picioare sau cu un avion mic în zbor, ceea ce dă o idee despre dimensiunea înfricoșătoare a animalului.
Membrii familiei Azhdarchidae (derivat din cuvântul persan și uzbek pentru „dragon”), din care face parte Dracula, sunt deja renumiți pentru mărimea lor, dar anvergura aripilor lor este de cel mult zece metri, ceea ce face din Dracula un gigant în propria sa familie. Dar cum a ajuns atât de înalt?
Cum au ajuns pterozaurii și Dracula atât de mari?
Deși aceste animale sunt renumite pentru capacitatea lor de a zbura, dimensiunile lor impresionante pot fi de fapt explicate… prin capacitatea lor de a merge bine. Aceasta este constatarea unui studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Leicester, care au examinat istoria evolutivă a pterozaurilor prin analiza mâinilor și picioarelor. Echipa a reușit să dezvăluie o schimbare distinctă la mijlocul Jurasicului, când anatomia mâinilor și picioarelor pterozaurilor a devenit mai comparabilă cu cea a animalelor terestre.
Primii pterozauri aveau un stil de viață scansorial (un stil de viață adaptat pentru a se cățăra sau a se deplasa prin copaci), ceea ce le limita dimensiunea maximă a corpului. „Membrele lor posterioare erau conectate de o membrană de zbor, ceea ce împiedica grav mersul și alergarea”, descrie Dr. David Unwin, coautor al studiului. „La pterozaurii mai avansați, această membrană s-a separat de-a lungul liniei mediane, permițând fiecărui membru posterior să se miște independent. Aceasta a fost o inovație-cheie care, combinată cu modificările la nivelul mâinilor și picioarelor, a îmbunătățit considerabil mobilitatea pterozaurilor pe sol.”
De atunci încolo, nimic nu a mai putut sta în calea dezvoltării unor corpuri mai mari. „Eliberați de constrângerile cățărării, acești pterozauri târzii au putut atinge dimensiuni enorme, unele specii devenind adevărați giganți mezozoici”, adaugă cercetătorul.
MM