In adancurile unui templu mayas, aceasta figura misterioasa ii fascineaza pe arheologi

0
3060

Un tinut atat de bogat in istorie precum Mexicul nu inceteaza niciodata sa isi dezvaluie comorile ascunse, uneori chiar sub nasul istoricilor si al turistilor deopotriva. In subsolul unui templu dintr-un oras mayas din peninsula Yucatán, arheologii au descoperit statuia unui razboinic care dateaza de o mie de ani.

Chiar si atractiile turistice pot ascunde uneori minuni ascunse. In Chichén Itzá, un vechi oras mayas din regiunea Yucatán din Mexic, arheologii au gasit o statuie veche de o mie de ani in maruntaiele unui templu. Mai exact, artefactul recuperat de cercetatori este un cap de piatra care se estimeaza ca a fost realizat in secolul al XI-lea.

Institutul National de Antropologie si Istorie din Mexic (Inah) a detaliat caracteristicile descoperirii. Masurand 33 de centimetri inaltime, 28 de latime si 22 de adancime, figura de piatra este relativ bine conservata. In opinia cercetatorilor de la Inah, mica statuie este efigia unui razboinic. Ea este conforma cu standardele artistice si culturale ale civilizatiei mayase, care a aparut in perioada clasica a Americii precolumbiene, incepand cu anul 200. El poarta o casca in forma de sarpe, acoperita de o palarie cu pene.

Sarpele cu pene este o divinitate adesea reprezentata in Mesoamerica. In centrul continentului, acesta este cunoscut sub numele de Quetzalcoatl sau Kukulkan in religia mayasa. Sarpele cu pene avea un simbolism puternic in aceste culturi, care acum au disparut. Kukulkan ar putea reprezenta invierea, precum si cele patru elemente si ciclurile de crestere agricola. Cu toate acestea, capul presupusului razboinic nu are corp, ceea ce face dificila identificarea oficiala. Importanta figurii pare asigurata: purtarea simbolului lui Kukulkan, care se gaseste sculptat si in alte locuri din Chichén Itzá, este un semn al unei anumite importante in societatea mayasa. Chipul si aspectul sau antropomorf mentin incertitudinea cu privire la identitatea misterioasei figuri. Indoieli care ar putea fi spulberate prin studii suplimentare.

MM

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here