In Egipt a fost descoperit un mormant cu picturi murale somptuoase

0
51

Sunt scene de viata cotidiana redate in detaliu. Ministerul egiptean al Turismului si Antichitatilor a anuntat descoperirea unei mastabe din Vechiul Regat la Dahshur, un sit piramidal la sud de Cairo.

In partea superioara a unui mormant privat care adapostea mormintele unui oficial regal si al unei preotese egiptene, cercetatorii de la Institutul Arheologic German din Cairo au descoperit splendide basoreliefuri, toate reprezentand scene din viata cotidiana, intre sfarsitul dinastiei V si inceputul dinastiei 6. Potrivit expertilor egipteni, acest mormant din caramida de lut este al lui Senebnebef si al sotiei sale, Idet. Conform inscriptiilor hieroglifice care impodobesc peretii, Senebnebef ar fi detinut mai multe functii, printre care cea de administrator al chiriasilor, ceea ce inseamna probabil ca gestiona fondurile pentru comunitatea care locuia in orasul din apropiere, controlat de palat. Sotia sa, Idet, era o preoteasa a lui Hathor, stapana sicomorului. Picturile murale infatiseaza scene din viata de zi cu zi din Egiptul antic. Magari carand grane, barci care navigheaza pe Nil, produse care se vand la piata si oameni care duc ofrande. Pentru Hisham El-Leithy, secretarul general interimar al Consiliului Suprem al Antichitatilor Egiptene, aceasta este o descoperire foarte importanta, „foarte rara in mastabele din Dahshur”. Iar explorarea acestui sit se afla inca in stadii incipiente. Fara indoiala, vor fi dezgropate si alte minuni.

MM

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here