Angajatii romani au o sarcina fiscala similara mediei europene, in timp ce in cazul angajatorilor romani si a altor categorii de persoane ce obtin venituri, altele decat cele din munca, situatia este asemanatoare unui paradis fiscal.
Este concluzia Blocului National Sindical, care, sub sloganul „Respect pentru munca si cei care muncesc! Lucratorii din Romania nu mai vor sa fie cobaii experimentelor fiscale!”, aduce in atentia publicului inegalitatile din sistemul fiscal din tara noastra, „unde, din pacate, regasim cea mai mare rata a riscului de saracie in munca din Europa, dar si solutiile pentru un sistem fiscal corect.”
„Luni, 13 mai 2024, Blocul National Sindical organizeaza un protest in fata Guvernului Romaniei. Impozitul pe venit, dar si restul taxelor pe munca nu joaca un rol important doar in generarea de venituri pentru bugetul consolidat, ci constituie un instrument semnificativ de redistribuire a cresterii economice intre clasele sociale. Sistemul fiscal este un instrument esential pentru reducerea inegalitatilor si combaterea saraciei. Datele europene arata ca cei mai bogati 1% din europeni detin 25,6% din averile existente la nivel european” – arata BNS. Romania are cea mai mare rata a riscului de saracie in munca: in 2023 a fost 15,3 la suta, in crestere cu 0,8 puncte procentuale fata de 2022, nivelul fiind aproape dublu fata de media Uniunii Europene.
De asemenea, tot in Romania, nivelul inegalitatilor este unul din cele mai ridicate din Europa. Mai exact, cei mai bogati 20 la suta din romani castiga de 6 ori mai mult decat cei mai saraci 20 la usta, in timp ce in Europa, in medie, cei mai bogati 20 la suta din europeni castiga de 4,7 ori mai mult decat cei mai saraci 20 la suta din europeni.
Nici un stat membru al UE nu are o sarcina fiscala asumata de angajat atat de mare, indiferent de nivelul veniturilor.
MM