Echipele de salvare din Maroc duc o lupta contra cronometru pentru a mai gasi supravietuitori sub cladirile prabusite in timpul cutremurului de vineri seara.
Sunt clipe critice pentru marocani. Cu fiecare ora scad sansele de a mai gasi oameni in viata. Bilantul, inca provizoriu, e de 2200 de morti si cateva mii de raniti, dar va creste pe masura ce echipele de interventie degaja mormanele de moloz si mai gasesc fie supravietuitori, fie trupuri neinsufletite.
Seismul a avut magnitudinea 7 pe Richter si a fost unul de suprafata, la doar 19 kilometri. Epicentrul a fost in Muntii Atlas. In zona de epicentru sate intregi au fost rase de pe fata pamantului.
Oamenii nu mai intra in case
De frica replicilor, oamenii nu mai intra in case. Deja au petrecut 3 nopti in strada si, mai ales in localitatile mai mici, se plang ca autoritatile nu le asigura apa si mancare. Multi oameni au ramas cu ce au pe ei. Autoritatile interzic accesul in cladirile subrezite, de teama ca s-ar putea prabusi in orice momente. Este cel mai puternic cutremur care zguduie Marocul in ultima suta de ani.
Marrakech, oras cu inestimabile valori de patrimoniu, a fost grav afectat
Destinatie turistica de renume in toata lumea, orasul Marrakech este cel mai grav afectat dintre localitatile mari. Celebrele ziduri rosiatice – candva cu rol de fortareata – au avut de suferit in urma seismului. S-au daramat pe alocuri. De asemenea, au fost afectate moschei, precum si alte vestigii. Zidurile rosii din Marrakech – care i-au atras si un al doilea nume, Orasul Rosu – dateaza din secolul al 12-lea.
Marocul a acceptat ajutor din partea a patru tari
La doar cateva ore dupa tragedia din Maroc, Romania si-a anuntat disponibilitatea de a trimite ajutoare. Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a fost desemnat sa tina legatura cu autoritatile marocane. Deocamdata, a fost acceptat ajutorul din Spania, Marea Britanie, Qatar si Emiratele Arabe Unite.
MM