Mai multe posturi TV din Romania criticate pentru relatarile despre romi

0
0

Consiliul Europei face o serie de recomandari catorva tari, inclusiv Romaniei, in legatura cu modul in care sunt prezentate in presa TV comunitatile de romi si nomazi.

Au fost monitorizate, timp de peste un an, emisiile TV din Bulgaria, Grecia, Italia si Romania. Concluzia este ca relatarile sunt lipsite de obiectivitate si discriminatorii la adresa romilor.

Concluziile raportului Consiliului Europei privind Romania

Raportul semnaleaza o stire PRO TV din mai 2022, in care se prezinta un raid al politiei, intr-o comunitate roma din Barlad si Murgeni, unde, sustinea autorul materialului, ar fi avut loc violente intre clanuri rivale. Potrivit reportajului, in timpul raidului ar fi fost confiscate arme si ar fi fost depistat un barbat cautat de EUROPOL.

Raportul arata ca in reportajul filmat nu apare nimeni din comunitatea romilor, niciun lider, niciun expert si atrage atentia ca s-a facut, fara temei, legatura dintre etnicitate si violenta.

Un alt caz mentionat de Consiliul Europei este un reportaj prezentat de Antena 3 – “Filmul despre rivalitatile mafiei din Strasbourg. In Romania, interlopii au preluat 144 de cladiri istorice. Oamenii sunt batuti, umiliti si jefuiti in plina strada.” Raportul considera ca romii sunt portretizati clișeistic, in mod negativ din start si se spune despre ei, in general, fara particularizari, ca fac parte din clanuri.

MM

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here