Rezumat:
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, i-a transmis ambasadorului Canadei în România, Kevin Hamilton, că „își depășește atribuțiile pentru care a fost acreditat”, după ce a criticat modificările aduse Legilor Justiției.
„Sunt şi eu, la rândul meu, ‘îngrijorat’ de modul şi felul în care vă depăşiţi atribuţiile pentru care aţi fost acreditat să reprezentaţi ţara dumneavoastră, Canada, pe teritoriul României. Prin declaraţia şi comportamentul dumneavoastră, vă implicaţi în politica internă a României, ceea ce vă este strict interzis prin Convenţia de la Viena, Constituţia României şi legea 269/2003 Art 50 litera f) care le interzice membrilor corpului diplomatic și consular al României, şi mă gândesc că este reciproc valabilă „să declare sau să participe la greve, precum și la mitinguri, demonstrații, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic”, ceea ce este, evident, în afara statutului dumneavoastră de diplomat”, își începe ministrul mesajul postat pe Facebook.
El continuă precizând că, prin afirmațiile privind Legile Justiției, „se pune într-o lumină proastă” și „dezinformează”.
„Nu doar că vă puneţi într-o lumină proastă, dar şi dezinformaţi. Prin urmare, instigaţi la o ruptură în societatea românească, atâta vreme cât nu spuneţi cu subiect şi predicat care paragraf sau literă din aceste legi vă îngrijorează”, a mai precizat Laufer, după ce ambasadorul Kevin Hamilton a precizat că „înțelege îngrijorările protestatarilor.”
„Care protestatari? Unii sunt pro, alţii sunt contra! Aceste afirmaţii nu doar „par”, ci sunt lozinci lipsite de fond şi formă! Eu, fiind „îngrijorat”, v-am menţionat clar cu subiect şi predicat care este articolul şi legea pe care dumneavoastră le încălcaţi cu aceste afirmaţii nefericite şi anticonstituţionale”, mai precizează ministrul, acuzându-l pe ambasador că declarația sa „instigă români contra români”.
Ilan Laufer conchide susținând că „nici ONG-urile, nici ambasadele străine” nu pot lua decizii, ci Parlamentul ales de cetățeni.
„Mai vreau să vă spun ceva: cei care au contribuit la evoluţia României în ultimii 27 de ani sunt cetăţenii României. Ei au ales un Parlament reprezentativ şi legitim, aşa cum este şi Parlamentul actual. În România exista toate instrumentele democratice necesare pentru o dezbatere amplă pe marginea legilor justiţiei, iar forumul suprem care va decide forma finală, nu sunt nici protestatarii pro sau contra acestor legi, nici ONG-urile, nici ambasadele străine, ci doar Parlamentul ales în mod legitim şi constituţional!”, mai afirmă el.
Reacția vine după ce, luni, la Iași, ambasadorul canadian s-a declarat îngrijorat de modificările aduse Legilor Justiției.
Prezent la o întrevedere cu primarul Iașului, Mihai Chirica, el a fost întrebat de jurnaliști despre modificarea Legilor Justiției, informează Ziarul de Iași.
„România are o democrație puternică, pentru că zeci de mii, uneori sute de mii de români ies în stradă și protestează pașnic, exercitându-și drepturile democratice. Canada, ca și mulți parteneri internaționali, este preocupată și are aceeași îngrijorare pe care o au mulți dintre protestatari în ceea ce privește reforma în justiție și pachetul de legi care se dezbate în Parlament. Din 2007 și până în prezent România a făcut progrese remarcabile în lupta împotriva corupției și în constituirea independenței în acest sector. Multe părți din pachetul de legi amintit par că vor inversa acest proces”, a spus Kevin Hamilton.
El a continuat precizând că autoritățile canadiene „înțeleg pe deplin nemulțumirile protestatarilor”.
„De aceea înțelegem pe deplin nemulțumirile protestatarilor. Referitor la recentele măsuri fiscale pot spune că principala noastră preocupare este să asigurăm siguranță și predictibilitate pe piața economică. Investitorilor nu le plac schimbările bruște, corupția și semnalele care ar putea arăta că buna guvernare este în pericol”, a mai spus ambasadorul Canadei.
Sursa: Pro TV