O misterioasa inscriptie de pe un vechi sfinx din regiunea Dacia a fost, in sfarsit, descifrata

0
3723

Misterul inscriptiei de pe statuia de bronz a Sfinxului, descoperita la inceputul secolului al XIX-lea, a fost elucidat dupa un secol de cercetari.

O statuie din bronz a unui sfinx, datand din secolul al III-lea, a fost descoperita in regiunea antica a Daciei, o provincie romana care corespunde Romaniei de astazi, Moldovei si regiunilor adiacente. Dupa ce a fost descoperita in secolul al XIX-lea, statuia a fost furata de la un conte european in jurul anului 1848. Sfinxul nu a fost gasit niciodata, dar s-a pastrat un desen foarte detaliat al artefactului. Acesta prezinta o inscriptie enigmatica pe baza statuii.

Dupa aproximativ 100 de ani de cercetari, acest mesaj misterios a fost in sfarsit descifrat, dezvaluind un poem scurt, dar „neobisnuit”, potrivit unui nou studiu publicat pe 30 decembrie in revista Mediterranean Archeology and Archaeometry.

De ce acest mesaj este descifrat abia acum?

Cercetatorii au stabilit ca inscriptia a fost scrisa cu ajutorul alfabetului grecesc arhaic. Cu toate acestea, valorile fonetice ale alfabetului grecesc produc un text care nu are sens in limba greaca. Din acest motiv, semnificatia acestui citat i-a nedumerit pe experti inca de la descoperirea artefactului, la inceputul secolului al XIX-lea.

Dar cautarile nu au avut succes fiindca mesajul nu se citeste de la dreapta la stanga, ci de la stanga la dreapta, ceea ce este ceva destul de „neobisnuit” pentru standardele antice. Dupa cum relateaza Arkeonews, scribul a incercat probabil sa exprime ceva intr-o alta limba decat greaca, folosind un alfabet grecesc arhaic.

Este o scurta poezie ritmata in limba proto-ungara care, potrivit traducerii engleze, inseamna „Aici este leul sfant, inchina-te”, ceea ce ar putea fi considerat ca un ordin de venerare a sfinxului. „Caracterele pot parea misterioase la inceput, dar odata ce observi efectul de oglinda, ele devin usor de recunoscut si asimilat literelor din alfabetul grecesc, chiar daca unele dintre ele au o forma mai arhaica”, a declarat pentru McClatchy News Peter Revesz, autorul studiului si profesor la Universitatea din Nebraska.

Vezi si:  Carmen Dan NU își dă demisia și îi răspunde lui Tudose. ”De aici până la a fi acuzată de minciună, e cale lungă”

Poemul descifrat este remarcabil deoarece „cultul sfinxului nu facea parte din mitologia dominanta a Romei antice, care este caracterizata in schimb de zeii si zeitele romane pe care multi oameni le cunosc astazi”, a continuat specialistul. De asemenea, el subliniaza ca aceasta statuie de sfinx este cu adevarat unica, deoarece ofera informatii despre o religie minoritara, despre care exista mult mai putine urme in Imperiul Roman.

MM

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here