Parlamentul European: sustinere pentru carti, autori, editori si distribuitori

0
2703

Sectorul carte din tarile Uniunii Europene are probleme extrem de grave, de exemplu, competitie neloiala, lipsa hartiei sau pretul exagerat al hartiei de tiparit. De aceea, membrii parlamentului european vor sa existe o strategie comuna in acest domeniu.

Intr-o rezolutie, euroalesii isi exprima ingrijorarea fata de competitia neloiala dintre marii distribuitori online si librariile independente, precum si fata de costurile tot mai mari ale hartiei si cernelurilor tipografice. Parlamentul European pune aceste scumpiri si penurii pe seama razboiului din Ucraina.

“Este pentru prima data in ultimii zece ani cand Parlamentul European analizeaza atent nevoile si problemele acestui sector. E nevoie de sustinerea acestui sector in actualul context al problemelor de mediu, al aparitiei inteligentei artificiale – AI – si al inmultirii cartilor in format electronic” – a declarat autorul raportului, polonezul Tomasz Frankowski, de la grupul popular-europenilor.

Instrumentele in vigoare acum la nivel european pentru a stimula lectura sunt insuficiente, atrag atentia europarlamentarii. E nevoie de noi initiative, mai ales de programe pentru copii si stimulente materiale acordate familiilor cu copii mici pentru a putea cumpara carti. Voucherele culturale sunt deja folosite in unele tari pentru a ajuta populatia sa cumpere carti, in conditiile in care volumele care ies pe piata sunt din ce in ce mai scumpe.

Incurajarea traducerilor

De asemenea, europarlamentarii cer Comisiei Europene si autoritatilor nationale din tarile membre sa sprijine traducerea cartilor in limbile minoritatilor sau in limbi mai putin folosite. Majoritatea traducerilor care se fac acum sunt in limba engleza.

MM

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here