Romania se afla pe locul intai in Uniunea Europeana la cazurile de rabie (turbare), potrivit presei belgiene.
Toti cei care isi duc pisica sau cainele in strainatate trebuie sa il vaccineze impotriva rabiei, reaminteste Agentia pentru siguranta lantului alimentar (Afsca), din Belgia. „Este o masura de precautie esentiala, chiar si pentru o scurta sedere in Franta sau in Olanda”, precizeaza Afsca. Belgia a eradicat complet rabia din 2001. Anul trecut, 85 de focare de rabie animala au fost raportate in Europa, in principal in Romania si in Moldova. De asemenea, Turcia, o destinatie populara, a inregistrat 240 de focare.
Pe masura ce se apropie vacanta de vara, trebuie sa tineti cont si de animalul de companie, daca vreti sa va insoteasca. Nu neglijati vaccinurile, mai ales ca vaccinul antirabic isi face efectul doar dupa 21 de zile.
De asemenea, autoritatile UE atrag atentica nu trebuie sa luam un animal de companie gasit pe strada si sa-l aducem acasa, pana ce nu stim exact daca e vaccinat sau nu
Aceste masuri de precautie ar trebui sa previna raspandirea unuia dintre cei mai letali virusi din lume pentru oameni si animale. Aproximativ 60.000 de persoane mor anual de turbare in intreaga lume. In 99 la suta din cazuri, infectia are loc prin intermediul unui caine.
Infectia se poate produce prin muscatura, zgarietura sau prin lingere. Chiar daca animalul nu prezinta initial niciun semn al bolii, acesta poate deja contamina alte animale si oameni. Autoritatile UE ne recomanda sa nu se mangaiem sau sa se hranim animale de pe strada pe care nu le cunoastem.
Impotriva turbarii nu exista niciun remediu odata ce simptomele s-au instalat: salivare crescuta, agresivitate, paralizie, febra, dureri de cap, pierderea poftei de mancare).
MM