Relicva Sfintei Ana va putea fi venerata pe 24 iulie, la Blaj

0
3978

Relicva Sfintei Ana, mama Maicii Domnului, va putea fi venerata in Catedrala Arhiepiscopala Majora „Sfanta Treime” din Blaj in cursul zilei de luni, 24 iulie 2023, in intervalul orar 18:00-20:30.

Cu aceasta ocazie, cu binecuvantarea Prefericitului Parinte Cardinal Lucian Muresan, Intaistatatorul Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, va fi oficiata Sfanta Liturghie si Vecernia, urmata de un moment de rugaciune la relicva Sfintei Ana. Anuntul a fost facut pe pagina Arhieparhiei de Făgăraș si Alba Iulia.

Relicva Sfintei Ana se afla, din anul 1435, la Bologna (Italia), loc pe care nu l-a parasit niciodata pana acum, Blajul fiind primul loc din Romania in care poate fi venerata de credinciosi. Sosirea Relicvei Sfintei Ana in Catedrala din Blaj coincide si cu pomenirea „Adormirii Sfintei Ana, mama Maicii Domnului”, marcata in calendarul bisericesc in data de 25 iulie, precum si cu Ziua Mondiala a Bunicilor, care va fi celebrata anul acesta duminica, 23 iulie, avand tema „Milostivirea Lui ramane din neam in neam” (Lc. 1, 50).

Relicva Sfintei Ana, un fragment din craniu, in care se poate recunoaste arcada sprancenei drepte, a fost donata in 1435, de catre Regele Henric al VI-lea Plantagenet al Angliei, Episcopului de Bologna, Fericitul Nicolò Albergati. Cardinalul Albergati fusese trimis de Papa Martin al V-lea cu misiunea de a mijloci pacea intre Coroana franceza si cea engleza, dupa asa-numitul „Razboi de o suta de ani”. Relicva apartinea familiei Plantagenet, ai carei membri participasera la Cruciada a patra, cu doua secole mai devreme.

Intors la Bologna, Fericitul Nicolò Albergati a incredintat Relicva manastirii Certosa, unde el insusi isi incepuse viata monahala, in ordinul calugaresc Certozin.

Ulterior, Relicva a fost transferata in Catedrala Mitropolitana din Bologna. Altarul in care este pastrata in prezent a fost amenajat datorita unei colecte de ofrande din partea mamelor crestine, in cinstea mamei Preasfintei Fecioare Maria.

Dupa Blaj, Relivcva Sfintei Ana va putea fi venerata la Schitul Sf. Ioan Evanghelistul, Gabud.

MM

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here