Sa le uram la multi ani animalelor noastre de companie! Si nu numai lor…

0
3621

4 octombrie e ziua mondiala a animalelor! Este marcata cu scopul de a promova drepturile si bunastarea tuturor animalelor, fie ele cu stapan sau fara, salbatice sau domestice. Sa uram la multi ani nu doar animalelor noastre de companie – caini, pisici, hamsteri, porcusori de guineea sau orice alt fel de necuvantatoare!

In toata lumea au loc evenimente pentru a marca ziua mondiala a animalelor, iar in adaposturi si gradini zoologice „chiriasii” au parte de tratatii speciale.

De ziua internationala a animalelor sa ne amintim insa si de numeroasele semnale de alarma privind situatia actuala a necuvantatoarelor.

Luna trecuta a fost publicat un studiu alarmant care enumera amenintarile legate de criza biodiversitatii, provocata, in parte, de schimbarile climatice. Dar in timp ce despre schimbari climatice se vorbeste mult, in ultima vreme, despre efectele asupra biodiversitatii si asupra animalelor se vorbeste mai putin.

Potrivit studiilor, din aproximativ 5.400 de genuri – in total 34.600 specii – 73 dintre au disparut de pe fata Pamantului in ultimii 500 de ani. Cele mai multe au disparut in ultimii 200 de ani, din cauza industrializarii si poluarii. Este vorba in primul rand despre pasari, mamifere, amfibieni si reptile. Activitatile umane distrug habitate naturale pentru a face loc culturilor agricole, soselelor si altor nevoi. In plus, animalele dispar si din cauza pescuitului excesiv, a vanatorii excesive si a traficului cu animale.

MM

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here