Seful Bancii Nationale a Moldovei a fost demis de Parlament

0
3264

Octavian Armasu este, in opinia deputatilor de la Chisinau, vinovat ca nu a luat nicio masura in cazul „furtului secolului.” Este vorba despre uriasul scandal de frauda, prin care in perioada 2014-2015, din sistemul bancar al Moldovei a disparut un miliard de dolari.

Armasu a fost inlaturat de la sefia Bancii centrale a Moldovei dupa doi ani de discutii si incercarei nereusite de a recupera vreun ban din uriasa paguba. Suma fraudata echivaleaza cu 12 la suta din PIB-ul Moldovei, la acel moment. Doua dintre creierele acestei lovituri financiare sunt, in continuare, de negasit.

81 de deputati au votat pentru demiterea lui Armasu. Membrii opozitiei socialiste au votat alaturi de formatiunea pro-europeana PAS si asa s-a ajuns la aprobarea demiterii cu doua treimi din voturi.

In timpul dezbaterilor de dinaintea votului, seful comisiei de Buget-Finante din parlamentul de la Chisinau, Radu Marian, a acuzat banca centrala de obstructionarea anchetei si chiar de protejarea anumitor personaje.

“Comisia a ajuns la concluzia ca banca centrala si mai ales presedintele acesteia, Armasu, nu au facut nimic: au sabotat procesul de recuperare a fraudei, au angajat si au pastrat personal implicat in frauda bancara si au zadarnicit investigatiile” -a spus presedintele Comisiei Buget-Finante. In plus, potrivit parlamentarilor, Armasu a ignorat in mod repetat solicitarile de a continua investigatiile. Armasu a fost numit in fruntea bancii nationale a Moldovei in 2018, cand aproape toate sferele vietii politice de la Chisinau erau dirijate de omul de afaceri Vlad Plahotniuc, probabil cel mai mare beneficiar al fraudei.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here