Un barbat si-a pierdut memoria dupa ce a facut dragoste cu nevasta

0
3213

Un irlandez, in varsta de 66 de ani, si-a pierdut, partial, memoria dupa un raport sexual cu nevasta lui. Medicii au o explicatie.

Barbatul s-a prezentat la spitalul din Limerick, un orasel din vestul Irlandei. Familia lui era ingrijorata. El i-a explicat medicului ca, atunci cand a vazut ora si data de pe telefon, si-a dat seama ca uitase sa sarbatoreasca aniversarea nuntii, care trebuia sa aiba loc cu o zi inainte de vizitala spital. Insa petrecerea aniversara avusese loc, asa cum au confirmat sotia si fiica pacientului. Insa barbatul nu-si amintea absolut nimic din ziua anterioara. Restul memoriei sale este intact, doar ca nu-si aminteste nimic din ziua precedenta.

Amnezia post coitum

Controlul medical nu a relevat nimic neobisnuit: tensiune arteriala ridicata, colesterol marit si inflamatii ale articulatiilor – probleme destul de obisnuite la barbatii de varsta lui. Irlandezul sustine ca a mai suferit o criza de amnezie cu sapte ani înainte. Rezonanta magnetica nu a aratat nicio anomalie, deoarece a fost efectuata prea tarziu, la mai mult de 72 de ore dupa amnezie. Daca examinarea ar fi fost efectuata la timp, medicii ar fi putut observa pe imaginile cerebrale o mica zona de difuziune in creierul sau, in lobul temporal mezial stang; acest lucru este caracteristic amneziei globale tranzitorii. Interogarea pacientului a fost suficienta pentru a confirma diagnosticul: acesta suferise intr-adevar de amnezie tranzitorie.

Amnezia globala tranzitorie este o pierdere brusca si temporara a memoriei. In medie, aceasta dureaza intre una si opt ore, dar in cazuri extreme poate dura pana la 24 de ore. Amnezia globala tranzitorie apare cel mai adesea la barbatii cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani si poate fi cauzata de o serie intreaga de factori: stres, efort fizic intens, scufundare brusca in apa rece sau relatii sexuale.

Este ceea ce i s-a intâmplat acestui pacient irlandez. El le-a spus medicilor ca amnezia sa a aparut la aproximativ zece minute dupa ce a facut sex cu soția sa. Prima sa amnezie, cu sapte ani mai devreme, se produsese in aceleasi conditii. Asadar, sexul te poate face, la propriu, sa-ti pierzi memoria!

MM

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here