Cum a fost construit Turnul Eiffel?

0
8670

Constructia Turnului Eiffel a fost aflata in stransa legatura cu exploatarile tehnologice din a doua jumatate a secolului XIX. Si, daca in ziua de azi Doamna de Fier straluceste intr-o mie de feluri, intr-o mica masura acest lucru se datoreaza stiintei.

Cu cei 324 de metri inaltime ai sai, Turnul Eiffel domina cu mandrie capitala franceza. Cu toate acestea, inca se mai vorbeste despre cosnstructia sa. Cel mai vizitat monument din lume a avut parte de un destin scurtat. Fara incapatanarea de care a dat dovada un anume Gustave Eiffel, pasionat de noutatile tehnologice si stapan in arta fierului, Turnul Eiffel, asa cum il stim azi, nu ar fi existat.

Istoria Turnului Eiffel incepe odata cu expozitia universala din 1889, a 10-a in numele Frantei, toate initiate pentru a face lumina in legatura cu progresele tehnologice galopante ale epocii. Decretata de catre Jules Ferry pentru a sarbatori centenarul Revolutiei Franceze.

La origine, doi ingineri francezi

Cu toate acestea, in Statele Unite ale Americii, in cadrul Expozitiei universale din Philadelphia, in anul 1876 mai precis, ideea unui turn metalic inalt de 300 de metri vede lumina zilei. Insa, din cauza lipsei de finantare, proiectul ramane multa vreme doar pe hartie. Ideea revine la suprafata la Paris, in timpul Expozitiei Universale din anul 1878…insa se renunta din nou la acest proiect. Asta pana in anul 1884 cand doi ingineri din cadrul companiei Eiffel, Maurice Koechlin si Emile Nouguier schiteaza un turn de fier, inalt de 300 de metri.

Acest proiect, validat de catre Gustave Eiffel va fi vedeta expozitiei din anul 1889. Chiar daca nu Eiffel a avut initiativa acestui proiect, el este cel care a facut proiectul viabil si a depus brevetul in numele colaboratorilor sai si lupta pentru a se asigura fondurile necesare pentru proiect. In cele din urma a cumparat drepturile.

Constructia Turnului Eiffel a inceput in anul 1887 si s-a incheiat doi ani mai tarziu, in 1889.

Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/tour-eiffel-comment-a-ete-construite-la-dame-de-fer-11140790/

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here