De ce Africa este considerata leaganul omenirii?

0
5967

Cand auzim cuvantul leagan, majoritatea ne gandim imediat la un bebelus. Dar care este leaganul omenirii? Ti-ai pus vreodata aceasta intrebare? Acest “bebelus” este cel mai vechi stramos cunoscut al omului: se numeste Homo Habilis. Dar unde gasim urme ale stramosilor nostri? In prezent, locul in care au fost descoperiti cei mai vechi hominizi este Africa. Potrivit paleontologilor si geneticienilor, oamenii moderni au aparut pentru prima data pe acest continent si au migrat treptat in jurul lumii in urma cu aproximativ 50.000 de ani.

De ce Africa este considerata leaganul omenirii?

In ceea ce priveste dovezile, multe fosile au fost descoperite in Africa, dintre care cea mai cunoscuta, Lucy, dateaza de peste 3,8 milioane de ani si a fost descoperita in Etiopia.
Dar au fost descoperite si fosile mai vechi: Toumaï, in Ciad, dateaza de acum 7 milioane de ani si apartine uneia dintre primele specii din genul Homo, care este ramura biologica inrudita cu omul. Toate aceste descoperiri ne fac sa credem ca omul a aparut mai intai pe acest continent, apoi s-a raspandit pe teritoriul african si a evoluat in diferite ramuri, ramanand doar cea mai viabila: Homo Habilis.

Din punct de vedere istoric, discutia despre Africa ca leagan al omenirii dateaza doar de la inceputul secolului al XIX-lea si a fost acceptata mai frecvent abia la mijlocul secolului al XX-lea. Inainte de aceasta, ideea promovata in principal de Biserica era ca omul era impartit in specii care descindeau din Adam si Eva, dar stiinta a permis treptat ca aceasta idee sa fie desfiintata.

Vezi si:  Cum a renunţat Ceauşescu la clauza naţiunii celei mai favorizate

Multa vreme, oamenii de stiinta au crezut ca Asia este locul de provenienta al primelor specii de hominizi. Toate teoriile vechi au fost infirmate de o descoperire, din 1924, a lui Raymond Dart, anatomist la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud. Mai precis, la Taung, în Africa de Sud a descoperit craniul unui hominid. S-a dovedit ca este vorba despre un Australophtitecus Africanus, un exemplar tanar, vechi de peste 2 milioane de ani. Aceasta descoperire a condus la numeroase alte cercetari, care s-au intins pe aproape un secol in zona sud-africana dar si in alte zone ale „continentului negru“.

Sursa: https://papadismoi.fr/pourquoi-dit-on-que-l-afrique-est-le-berceau-de-l-humanite/

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here