S-a scufundat Titanicul cand a lovit in plin icebergul?

0
0

Expertii au opinii diferite cu privire la aceasta tragedie care a marcat istoria.

Titanicul s-a scufundat in urma cu mai bine de 110 ani, dar aceasta nava celebra inca starneste multe pasiuni. In special, incidentul ridica multe intrebari cu privire la ce s-ar fi putut intampla daca anumite lucruri ar fi decurs diferit. Unii se intreaba ce s-ar fi intamplat daca vasul ar fi lovit icebergul frontal.

O privire retrospectiva asupra tragediei Titanicului

Naufragiul Titanicului a fost o tragedie care a provocat moartea a peste 1 500 de persoane pe 15 aprilie 1912. Incidentul a avut loc in timpul calatoriei inaugurale a pachebotului de lux de la Southampton, Anglia, la New York, cu 2 227 de pasageri si membri ai echipajului la bord. Primele cinci zile ale calatoriei au fost normale, dar totul s-a schimbat cu putin inainte de miezul noptii, pe 14 aprilie 1912. Titanicul se deplasa cu putin sub 40 de kilometri pe ora cand a lovit un iceberg la tribord. Impactul a fost suficient de puternic pentru a destabiliza nava, perforand cinci dintre compartimentele acesteia.

Si astfel nava a ajuns sa fie scufundata in apa, rupandu-se in cele din urma in doua. A doua zi, la ora 2.20 dimineata, cel mai faimos pachebot din istoria moderna s-a scufundat la aproximativ 20 de kilometri est-sud-est de pozitia din care a fost lansat apelul de urgenta. Din cele 2 300 de persoane aflate la bord, doar 705 au supravietuit scufundarii datorita celor douazeci de barci de salvare ale navei. De-a lungul anilor, scufundarea Titanicului a devenit o sursa imensa de fascinatie. A inspirat chiar unul dintre cele mai aclamate filme din toate timpurile. La mai bine de 110 ani de la scufundare, epava acestui pachebot continua sa atraga o atentie deosebita.

Vezi si:  Țesături chinezești vechi de 1.300 de ani, descoperite în Israel

Ce s-ar fi intamplat in cazul unei coliziuni frontale?

De fapt, chiar si succesiunea evenimentelor din timpul scufundarii Titanicului continua sa dea nastere la multe speculatii. Unii se intreaba daca mici schimbari in cursul evenimentelor ar fi putut face o diferenta. De exemplu, ar fi fost mai bine sau mai rau daca nava ar fi lovit icebergul frontal? Instinctiv, tindem sa credem ca, daca ar fi fost asa, situatia ar fi fost cu siguranta mai rea. Dar o analiza mai atenta arata ca ar fi fost un scenariu mai bun.

Desigur, Titanicul ar fi suferit in continuare daune enorme, iar toti cei din prova ar fi murit in urma distrugerii acestei parti a navei. Cu toate acestea, datorita peretilor etansi din partea din fata a navei – creati tocmai in cazul unei coliziuni – daca nava ar fi lovit icebergul frontal, expertii cred ca doar primele trei sau patru compartimente etanse ar fi fost inundate. In plus, datorita structurii complexe in forma de fagure de albine a otelului din pupa pachebotului, Titanicul ar fi avut suficienta elasticitate pentru a rezista impactului fara a se rupe instantaneu.

Aceasta teorie este valabila chiar si atunci cand sunt luate in considerare dimensiunea pachebotului si viteza cu care se deplasa. Si, desi ar fi existat daune si victime, aceasta este o alternativa mai putin grava decat ceea ce s-a intamplat in realitate. Aceasta ar fi permis Titanicului sa ramana pe linia de plutire mai mult timp, sa evacueze mai multi pasageri si sa salveze mai multe vieti. Pentru a consolida aceasta teorie, expertii au subliniat ca au existat mai multe cazuri de nave care s-au ciocnit frontal cu aisberguri si alte obiecte stationare. In majoritatea cazurilor, aceste nave au reusit sa ramana pe linia de plutire. Iata si 10 lucruri pe care probabil nu le stii despre Titanic.

Vezi si:  Cele mai mari batalii navale din istorie

 

Sursa: https://dailygeekshow.com/titanic-iceberg/

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here