Jocurile de astazi sunt incredibile. PUBG, Apex Legends, Diablo III si o multime de alte titluri cu renume reusesc sa stranga milioane de oameni in jurul lor, dau nastere unor competitii incredibile si produc miliarde de dolari.
Pana sa se ajunga aici insa, drumul a fost destul de lung. Primele jocuri de tip shooter au aparut in urma cu mai bine de 25 de ani si nu erau nici pe departe la fel de atractive precum cele de astazi. Vom trece, asadar, printr-o mica istorie care incepe de la primul FPS si se incheie cu milioanele de oameni care cauta pubg hacks (de aici: https://battlelog.co/pubg-hacks/), sunt avizi dupa informatii si participa la orice tip de concursuri gasesc disponibile.
Ce sunt FPS-urile si cand au luat nastere?
Un joc FPS este un joc video jucat din perspectiva protagonistului. De regula, pe ecran se vad doar bratele eroului, care tin o arma. Jocul este relativ simplu, permitand inaintarea, retragerea sau alte miscari controlate din tastatura. Inca de la inceput, in jocuri s-au introdus sunete de pasi, sunetele respiratiei si alte efecte speciale pentru a creste doza de realism.
La inceput, shooterele puteau fi jucate doar sub forma de campanie, insa in ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult ideea de multiplayer, care a dus si la aparitia ultimei generatii de jocuri:
Battle Royale. Din aceasta ultima categoria fac parte Fortnite, Apex Legends si PUBG.
Conform celor de la battlelog.co, primul joc de tip FPS a aparut in 1992 si a fost Wolfenstein 3D. Acesta a revolutionat lumea gamingului prin grafica 3D, sunetul foarte bun si stilul de joc pe care niciun gamer nu il mai descoperise pana atunci.
ID Software, aceeasi companie care a lansat Wolfenstein, a reusit un an mai tarziu sa cucereasca o multime de adepti prin DOOM, un joc cu o varietate mai mare de arme, o grafica mai buna si posibilitatea de a juca multiplayer. Gratie succesului Doom, ID Software a fost denumit rege al jocurilor FPS.
Usor, usor, au aparut o multime de subgenuri ale FPS-ului, foarte popular fiind RPG/FPS. Acest gen a fost lansat in 1996 prin jocul Daggerfall, care oferea o perspectiva noua de joc, o complexitate mult mai mare si o perioada nedeterminata de timp.
Istoria a continuat cu jocuri din ce in ce mai bine puse la punct, precum Quake, Duke Nukem sau Golden Eye 007.
1998 a fost un an prolific pentru jocurile FPS, deoarece Valve, o firma de care nu mai auzise nimeni pana atunci, a lansat Half-Life, joc declarat pentru o buna perioada cel mai bun din istorie. Acesta avea o grafica uimitoare, un mediu captivant si o actiune foarte atractiva.
Pe lista FPS-urilor de succes mai pot fi adaugate nume precum Halo, Doom 3 si evident, Counter Strike, jocul care a revolutionat FPS-urile multiplayer si care inca se joaca la cel mai inalt nivel. Exista o multime de echipe de Counter Strike iar jucatorii profesionisti fac o multime de bani.
Astazi, numarul FPS-urilor este foarte mare, grafica lor este din ce in ce mai reala iar actiunea este extrem de complexe. De aproximativ 2 ani a aparut acest nou gen: last person standing, Battle Royale, care cucereste milioane de oameni. Ramane de vazut, asadar, cum vor evolua lucrurile.