Los Angeles Times anunta concedierea a cel putin 115 jurnalisti

0
2346

Ziarul californian, vechi de 142 de ani, se confrunta cu pierderi anuale cuprinse intre 30 si 40 de milioane de dolari. Directorul general a demisionat la inceputul lunii ianuarie pe fondul unor neintelegeri cu proprietarul, potrivit presei americane.

Din vestul pana in estul Statelor Unite, criza este necrutatoare atunci cand vine vorba de mass media. Marti, 23 ianuarie, Los Angeles Times a anuntat concedierea a peste o cincime din redactia sa, in timp ce jurnalistii din grupul editorial Condé Nast, care include Vanity Fair si Vogue, au manifestat la New York impotriva unui plan de concediere.

Cel putin 115 jurnalisti de la Los Angeles Times vor fi concediati pentru a face fata unor pierderi anuale cuprinse intre 30 si 40 de milioane de dolari (aproximativ 27 si 37 de milioane de euro), a anuntat proprietarul sau, miliardarul si antreprenorul in biotehnologie Patrick Soon-Shiong, in paginile marelui cotidian californian, fondat in urma cu 142 de ani.

„Decizia de astazi este dureroasa pentru toata lumea, dar este imperativ sa actionam rapid si sa luam masuri pentru a construi un ziar viabil si prosper pentru generatiile viitoare”, cu mai multe abonamente si venituri din publicitate, a explicat omul de afaceri, care cumparase ziarul pentru 500 de milioane de dolari in 2018.

O cotitura dificila pentru presa traditionala

Ziarul din Los Angeles, care a revendicat 51 de premii Pulitzer din 1942 incoace, trebuie sa se adapteze la convulsiile erei digitale, la scaderea veniturilor din publicitate si la pierderea abonatilor, o cotitura dificila pentru multe titluri din presa traditionala. Saptezeci de locuri de munca au fost deja desfiintate la Los Angeles Times pana in iunie 2023. Directorul editorial Kevin Merida si-a parasit postul la inceputul lunii ianuarie pe fondul unor neintelegeri cu proprietarul, potrivit presei americane.

De la Washington Post, detinut de miliardarul si fondatorul Amazon, Jeff Bezos, la radioul public NPR, trecand prin Vox Media (New York Magazine, The Verge, Vox), anul 2023 a fost marcat de numeroase anunturi de reduceri de locuri de munca in redactiile americane, o tendinta care se manifesta de ani de zile.

Marti, sefa revistei Time Magazine, Jessica Sibley, a scris si ea echipelor sale pentru a anunta „decizia dificila de a reduce numarul de locuri de munca in mai multe departamente”, fara a da cifre, potrivit unui jurnalist de la site-ul Semafor, care a publicat informatia pe X.

Potrivit unui raport al firmei de consultanta in resurse umane Challenger, Gray and Christmas, publicat la inceputul lunii decembrie, 2.681 de locuri de munca in domeniul editorial au fost deja desfiintate pana in 2023, fata de 1.808 in 2022 si 1.511 in 2021.

Intr-un alt anunt socant si extrem de simbolic, majoritatea redactiei prestigioasei reviste Sports Illustrated va fi concediata de editorul sau, The Arena Group, dupa cum a anuntat vineri sindicatul presei americane.

Sursa: https://www.lemonde.fr/actualite-medias/article/2024/01/24/le-los-angeles-times-annonce-le-licenciement-d-au-moins-115-journalistes_6212570_3236.html

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here