Identitatea se referă la acel set de trăsături și caracteristici unice specifice unui individ. Verificarea identității sau procesul de autentificare a devenit esențială mai ales în mediul online, unde există un grad mai mare de incertitudine.. Dar această cerință are impact major și în offline. În termeni simpli, autentificarea se rezumă la a verifica dacă identitatea pretinsă de o anumită persoană se potrivește cu cea reală, evitându-se astfel crearea de identități false și alte tipuri de fraude.
Există diverse metode și sisteme pentru serviciile de verificare a identității. În procesul tradițional al interacțiunilor față în față, o persoană se prezintă într-o companie sau organizație și își livrează documentul de identitate. Agentul de serviciu verifică dacă fotografia corespunde persoanei care livrează documentul, apoi se realizează o fotocopie, se completează un formular și se adresează întrebări care fac parte din procedură. În spațiul online procesul este diferit, în mare parte pentru că nu există acest funcționar care să poată verifica validitatea unui document de identitate, analizându-l în concordanță cu persoana care îl livrează.
Cazurile și situațiile în care se recurge la acest procedeu pentru securitate completă sunt multiple. Cel mai des este vorba despre serviciile bancare și financiare: deschiderea unui cont bancar, proceduri bancare și financiare de orice fel sau vânzări și achiziții online. În momentul logării în diverse aplicații și platforme există obligatoriu un proces de autentificare, iar dincolo de online, pentru acces la anumite facilități sau chiar la intrarea în diverse incinte și în check-in-ul turistic, verificarea identității poate fi chiar de neevitat. Alte circumstanțe în care trebuie să furnizați documente de verificare sunt atunci când jucați poker online în diferitele sale forme disponibile și doriți să vă bucurați de beneficii suplimentare ca jucător. În ceea ce privește depozitele și retragerile, portalurile web de poker trebuie să introducă metode de verificare și confirmare a persoanei care a jucat. Datorită expertizei lor îmbunătățite, documentele introduse în sistem sunt stocate electronic într-un mediu securizat, cu acces restricționat la nivel înalt.
Pentru că în cele mai multe dintre experiențele noastre din sfera online suntem nevoiți să trecem măcar o dată printr-o metodă de verificare a identității, este important să înțelegem cât mai mult din diversele tipuri care există astăzi.
Una dintre cele mai populare metode este autentificarea bazată pe cunoștințe. Aceasta presupune solicitarea unui răspuns la o anumită întrebare de securitate. Întrebările sunt, în general, concepute astfel încât să fie ușor de răspuns pentru persoana în cauză, dar dificil de răspuns pentru orișicine. Cel mai mare avantaj al acestei metode este faptul că cei mai mulți dintre utilizatori o înțeleg. Dezavantajul ar fi acela că devine din ce în ce mai ușor ca răspunsurile cuiva să fie descoperite, având în vedere expunerea voită pe rețelele de socializare.
Metoda autentificării cu doi factori cere utilizatorilor să furnizeze o formă de identificare personală, cunoscută și sub denumirea de simbol, pe lângă numele de utilizator și parola obișnuite, înainte ca aceștia să poată accesa un cont. Acel simbol ar trebui să fie ceva ce utilizatorii l-au memorat sau se află în posesia sa. Autentificarea cu doi factori este deosebit de utilă pentru crearea de conturi și resetarea parolelor. Singurul aspect care poate fi văzut ca un inconvenient este că solicită de obicei utilizatorilor să aibă smartphone-urile cu ei în timpul procesului de autentificare.
Metoda bazată pe biroul de credit se încadrează mai mult în partea offline și se bazează pe colectarea informațiilor de la unul sau mai multe dintre birourile majore de credit. Aceste companii stochează o cantitate mare de informații despre consumatori, inclusiv numele, adresa și codul numeric personal. În procesul de autentificare se folosește un scor pentru a crea o potrivire definitorie, fără a compromite experiența utilizatorului.
Identificarea rezultată din consultarea bazelor de date utilizează informații dintr-o varietate de surse pentru a ajunge la cel mai sigur rezultat. Aceste surse includ baze de date online din rețelele de socializare, precum și baze de date offline. Cel mai mare dezavantaj al acestei metode este superficialitatea prin care se confirmă faptul că persoana care furnizează informațiile este într-adevăr persoana care efectuează tranzacția, iar aceasta se datorează în mare parte proliferării identităților false în era digitală.
Verificarea online folosește tehnici precum inteligența artificială, biometria și viziunea computerizată. Această metodă de verificare solicită de obicei utilizatorilor să ofere o imagine a lor în care apar cu documentul de identificare. Unii utilizatori consideră că transmiterea unei astfel de imagini este incomodă sau intruzivă.
Reputația joacă un rol important pentru companiile de orice fel și de toate dimensiunile. Fiecare își dorește să iasă în evidență ca o alegere de încredere pentru consumatori, printre toți concurenții existenți. Într-o eră în care încălcarea datelor are loc adesea, consumatorii vor să fie siguri că informațiile lor sunt păstrate în siguranță. Executând verificări ale identității, companiile dau dovadă de seriozitate și reușesc să consolideze încrederea consumatorilor.