Dacă încă mai ai senzația că la noi nu se face deloc educație ecologică, te invităm (și chiar insistăm) să citești despre cele 10 proiecte ale unor ONG-uri din România care îi fac pe copii să se raporteze altfel la mediu.
Echipe de reciclare, proiecte creative, caravane și nave spațiale, cursuri opționale, excursii în natură, școli fără deșeuri, toate aceste idei ale unor asociații fac educația de mediu să nu mai fie o necunoscută totală pentru elevi.
În al doilea episod al serialului „Ora de ecologie” am arătat cum ajunge mesajul de responsabilitate față de mediu la copii, altfel decât prin predatul pasiv, prin trei proiecte care mișcă rotițe în sistemul public de învățământ.
Mai jos îți arătăm încă 10 astfel de proiecte, cu o scurtă prezentare a fiecăruia, iar pentru mai multe detalii dă click pe titlu.
Fundația Noi Orizonturi, proiecte în folosul comunității
Fundația Noi Orizonturi (FNO) promovează, de peste 16 ani, metode experiențiale de învățare în rândul tinerilor, adică prin crearea interacțiunii dintre participant, trainer și grup. În 2002, din credința celor de la FNO că oamenii pot acţiona pentru binele comun şi, mai ales, pentru binele celor care au nevoie de ajutor, a luat naștere, în Valea Jiului, primul Club Impact.
În 2017, Fundația a oferit finanțări pentru demararea a aproximativ 150 de proiecte de serviciu în folosul comunității, dintre care 60 au fost pe mediu. Grație interesului crescut al tinerilor pentru cauză, FNO a organizat în anul care se încheie două competiții pe tematica mediului: „Less is more”, dedicată cluburilor IMPACT din Moldova (au rezultat 10 proiecte) și „Natura în oraș”, deschisă tuturor școlilor din România.
Patrula de Reciclare duce colectarea DEEE-urilor la sate
Patrula de Reciclare se recomandă ca o echipă națională de profesori, copii și tineri voluntari care promovează colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) ca gest responsabil față de mediul înconjurător și față de comunitate.
În cei 7 ani de la lansare, în program au fost implicați în jur de 100.000 de elevi și profesori care au informat împreună peste 4.500.000 de români și au contribuit la colectarea responsabilă a 2,5 milioane de kilograme de DEEE.
Școli Verzi, o platformă și un opțional pentru educația de mediu
În anul 2014, trei asociații de mediu din România băteau palma pentru un plan prin care își propuneau să transforme elevii din indiferenți față de problemele mediului în cetățeni activi și informați, care să se implice direct în găsirea celor mai sustenabile soluții la probleme locale și globale de mediu.
Astfel, Asociația Greenitiative, în parteneriat cu WWF-România și ViitorPlus – Asociația pentru dezvoltare durabilă au creat Platforma Școli Verzi, cu scopul de a aduce în școli, prin activitățile nonformale, educația ecologică, contactul direct cu natura și învățarea experiențială.
Schubz, centrul de educație ecologică de la Râșnov
Schubz este un centru de educaţie pentru dezvoltare durabilă care aduce în România metode de educaţie interactive şi experienţiale, dezvoltate şi testate în Germania şi în alte ţări. Centrul Schubz este promotorul tehnicilor de „flow learning” în România, care au la bază bucuria de a preda și fascinația pentru natură.
Parcul Natural Văcărești, educație ecologică într-un parc natural urban
Parcul Natural Văcărești este primul parc natural urban din România și cel mai mare spațiu verde compact din București, acoperind o suprafață de 183 hectare. Asociația Parcul Natural Văcărești a fost desemnată administrator al parcului în 2017. Una dintre misiunile administrației o reprezintă „susținerea activităților educaționale pentru cunoașterea și interpretarea naturii și a cercetării”.
În acest an, Asociația a primit peste 50 de grupuri (1.500 de copii) de diferite vârste, de la grădiniță la liceu, care au avut parte de tururi ghidate.
Let’s Get Green, campanie națională de educație ecologică și voluntariat
În ultimii trei ani, echipa Let’s Do It, Romania (LIDR) a avut campanii de educație în regiunea Dunării. Let`s Do It, Danube! a însemnat implicarea a peste 43.200 de elevi în activități de educație ecologică, 7.150 de părinți care au luat parte la training-uri de educație ecologică, 17.000 de voluntari care au strâns peste 34.500 de deșeuri în mai multe zile de curățenie.
Acum, proiectul se extinde la nivel național. Sub numele de „Let’s Get Green!”, aceasta se vrea a fi cea mai amplă campanie națională de educație ecologică, cu scopul de a promova un comportament responsabil față de mediu, în cursa pentru un viitor verde.
Societatea Ornitologică Română învață copiii cum să aibă grijă de păsări și insecte
Societatea Ornitologică Română (SOR) desfășoară două proiecte care se completează și care au ca scop să-i îndemne pe elevi să se implice în sprijinirea biodiversității urbane și rurale.
Proiectul „Spring Alive” se desfășoară în perioada de primăvară și are ca activitate principală înregistrarea apariției a cinci specii emblematice migratoare: rândunica, barza albă, cucul, drepneaua neagră și prigoria.
Proiectul „Grădini și Școli prietenoase cu Natura” se desfășoară în instituțiile de învățământ pe perioada întregului an școlar. În acest interval au loc activități potrivit fiecărui sezon în parte, printre care: amplasarea cuiburilor artificiale, hrănirea păsărilor în timpul iernii, amplasarea siluetelor de păsări pe geamuri pentru a evita coliziunile, realizarea hotelurilor de insecte sau colectarea selectivă a deșeurilor.
Guerilla Verde, caravană de filme cu mesaj ecologic
Guerilla Verde este prima caravană de filme cu mesaj ecologic din România și a pornit la drum, pentru prima dată, în 2009. De atunci, 27.000 de participanți (elevi, studenți, autorități, mass-media, parteneri) din 516 şcoli, licee şi facultăţi din peste 28 de oraşe și-au îmbogățit cunoștințele despre mediu.
Școala Zero Waste, competiție de acțiuni educaționale
„Școala Zero Waste“ este un concurs național de educație ecologică și colectare selectivă destinat tuturor școlilor din învățământul primar și gimnazial din România.
Ideea competiției este ca fiecare școală înscrisă în program să acumuleze cât mai multe puncte din organizarea a cat mai multor acțiuni educaționale (atât pentru ei, cât mai ales pentru ceilalți elevi din școală și pentru comunitatea locală) și din colectarea selectivă a cât mai multor deșeuri reciclabile.
Green Revolution, educație ecologică învățată prin joacă
Asociația Green Revolution desfășoară în București două proiecte care au rolul de a schimba perspectiva asupra mediului înconjurător: „Nava spațială Green Bee” și „Domurile în contradicție antagonică”. Poți citi mai multe despre ele aici.
***
Sperăm că aceasta a fost doar o scurtă trecere în revistă a proiectelor care, cu câteva excepții, au impact la nivel național și că, de fapt, sunt mult mai multe ONG-urile care pun în practică idei ingenioase prin care să atragă elevii spre educația de mediu. Nu ne-am propus să alcătuim un ghid al tuturor astfel de proiecte, ci doar să căutăm mai cu atenție răspunsuri la întrebarea: „În România chiar nu se face educație ecologică?”.
În episodul 4 al serialului „Ora de ecologie” vom vedea cum fac alte țări să-și educe copiii. Câtă atenție acordă insistituțiile de învățământ problemei mediului? Au copiii nevoie de un opțional ca să învețe să respecte mediul sau învață treptat, pe parcurs ce cresc, din societate?