Temperatura din stratosfera Siberiei va creste brusc, cu 40 de grade

0
4386

Un fenomen al naturii care apare in mod periodic va face ca temperatura din stratosfera, de deasupra vortexului polar, mai precis cel de deasupra Siberiei, sa creasca cu cel putin 40 de grade Celsius in urmatoarele zile. Motiv pentru care vremea din Europa va fi puternic influentata. Vestile din pacate nu sunt deloc bune.

Acest fenomen meteorologic de incalzire stratosferica brusca cunoscut sub numele stiintific de Sudden Stratospjeric Warmin va avea loc in jurul datei de 30 noiembrie deasupra Siberiei. Un fenomen care apare in mod periodic datorita valurilor de caldura care ajung deasupra vortexului polar, conform specialistilor.

In stratosfera Siberiei temperaturile vor fi extrem de crescute, la 30 de kilometri altitudine, de la -55 de grade Celsius la -10 grade Celsius si asta chiar in urmatoarele zile. Temperatura va fi cu 35 de grade mai mare decat media din ultimii cinci ani.

Acest fenomen risca sa destabilizeze vortexul polar, oamenii resimtind din plin efectele.

Ce este vortexul polar?

Vortexul polar reprezinta o masa de aer de presiune scazuta care se invarte deasupra polilor – la Polul Nord se invarte contra acelor de ceasornic si la Polul Sud se invarte in directia acelor de ceasornic. Un aer rece dens se pastreaza intotdeauna sub vortexul polar, cu temperaturi deosebit de scazute.

Acest vortex polar este prezent in permanenta deasupra polilor planetei, dar el prinde putere pe masură ce temperaturile scad si iarna se instaleaza definitiv. Vara in schimb, vortexul polar este slabit deoarece el este dependent de diferenta mica de temperatura intre ecuador si poli.

Vortexul polar este situat în partea superioara a troposferei (partea cea mai joasa  a atmosferei) si in partea inferioara a stratosferei (urmatorul strat al atmosferei dupa troposfera).

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here