Rezumat:
Ecaterina a II-a este cunoscuta drept una dintre cele mai puternice imparatese din istoria Rusiei. In timpul domniei sale, ea a facut schimbari majore in Imperiul Rus, aducandu-l in Epoca Iluminismului. Asadar, de ce a primit Ecaterina a II-a titlul onorific de „Ecaterina cea Mare”?
Ecaterina a II-a este supranumita Ecaterina cea Mare nu pentru marimea ei, ci pentru destinul ei exceptional. Ea a transformat Rusia intr-o mare putere europeana. Domnia ei lunga de 34 de ani a fost descrisa ca fiind epoca de aur a nobilimii ruse. Imparateasa Ecaterina nu si-a primit porecla imediat, ci in timpul vietii sale. Ea a fost numita „Ecaterina cea Mare” pentru prima data in 1767, un titlu onorific acordat de comisia Ulojennaya pe care ea insasi o convocase. Cu toate acestea, imparateasa Ecaterina nu a fost de acord cu aceasta porecla si a preferat titlul de „Mama a patriei”.
Istorie: Cine a fost Ecaterina cea Mare si unde s-a nascut?
Sophie d’Anhalt-Zerbst s-a nascut la 2 mai 1729 la Stettin in Pomerania. A adoptat numele Ecaterina la casatoria sa din 1745 cu Petru al Rusiei, care avea sa devina noul tar Petru al III-lea. Din casatoria lor a rezultat un fiu pe nume Paul. Cu toate acestea, Catherine a avut o relatie proasta cu sotul ei. Ea a luat parte la o lovitura de stat la 9 iulie 1762, rasturnandu-l pe imparatul Petru al III-lea pentru a lua titlul de imparateasa Ecaterina a II-a. Ea l-a executat pe 17 iulie, la 17 ani dupa casatorie. Dupa acest eveniment, Ecaterina cea Mare a avut iubiti succesivi, printre care Grigori Orlov, care a luat parte la lovitura de stat, consilierul ei Grigori Potemkin si Stanislas Poniatowski, caruia i-a acordat titlul de rege al Poloniei.
De ce tarina Rusiei, cunoscuta sub numele de Ecaterina a II-a, este legendara?
In timpul domniei sale, Ecaterina a II-a a luat multe masuri pentru tara sa. A initiat reforme pentru a moderniza administratia, economia, sistemul judiciar si educatia. In special, ea a scutit nobilii de serviciul militar si a popularizat educatia scolara. A fost o admiratoare a filosofilor iluminismului si a intretinut o corespondenta cu Voltaire si Diderot. Sub domnia sa, Sankt Petersburg a devenit un centru cultural important in Europa. Ecaterina a II-a a luptat, de asemenea, pentru a gasi un leac pentru variola in Rusia. Fiul ei, Paul I, a fost vaccinat cu succes. Ecaterina cea Mare a extins Imperiul Rus la peste 500 000 de kilometri patrati, in special prin anexarea unei parti din Polonia.
Cum a murit marea imparateasa Ecaterina a II-a a Rusiei?
Pe 16 noiembrie 1796, imparateasa Ecaterina a II-a a Rusiei a fost gasita inconstienta in toaleta sa din Sankt Petersburg. Dupa ce s-a intins pe o saltea, a zacut in agonie timp de mai multe ore. Ecaterina cea Mare a murit in cele din urma a doua zi, la varsta de 67 de ani, dupa o domnie de 35 de ani, una dintre cele mai lungi din istoria Rusiei. Medicii au diagnosticat-o cu un accident vascular cerebral, care corespunde unei hemoragii cerebrale sau AVC. Dupa moartea sa, fiul sau Paul I a mostenit tronul. Imparateasa Ecaterina a II-a a Rusiei zace alaturi de sotul ei, Petru al III-lea, in Catedrala Petru si Pavel din Sankt Petersburg.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/catherine-ii-de-russie-pourquoi-etait-elle-surnommee-la-grande-catherine-11198271/