Brexit: Uniunea Europeana lanseaza doua proceduri impotriva Regatului Unit pentru incalcarea acordului

0
4896

Comisia Europeana, care acuza Londra ca a incalcat regulile cu privire la taxele vamale spre Irlanda de Nord a anuntat, luni, ca a lansat doua proceduri impotriva Regatului Unit. Bruxelles a oferit un termen de o luna britanicilor pentru a-si transmite observatiile.

Un “divort” care se transforma intr-o veritabila batalie juridica. Comisia Europeana a anuntat luni, 15 martie ca a lansat doua proceduri pentru incalcarea acordului Brexitului impotriva Regatului Unit, in urma deciziei luata de Londra de a reporta unilateral unele controale vamale in Irlanda de Nord.

Guvernul britanic anuntase deja pe data de 3 martie o amanare de 6 luni – pana pe data de 1 octombrie – a unor controale care au starnit controverse cu privire la marfurile care ajung in Irlanda de Nord din Marea Britanie.

Comisia, care a protestat deja in mod oficial, a anuntat in cadrul unui comunicat ca a trimis o scrisoare de instiintare pentru autoritatile in cauza, mai exact Londrei pentru incalcarea protocolului specific cu privire la Irlanda, protocol regasit in tratatul de retragere semnat la sfarsitul anului 2019 conform unui comunicat. Protocolul are scopul de a proteja piata unica europeana, evitand reintoarcerea unei granite si a unor controale vamale pe insula impartita intre teritoriul britanic al Irlandei de Nord si Irlanda, membra Uniunii Europene.

Trimiterea acestei scrisori constituie prima etapa a unei “proceduri de infractie” care s-ar putea incheia doar in urma unui lung proces in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Bruxelles a oferit Regatului Unit o luna pentru a-si transmite observatiile.

Pe de alta parte, vice-presedintele Comisiei, Maros Sefcovic, a adresat o “scrisoare politica” lui David Frost, insarcinat cu relatiile cu Bruxelles in sanul guvernului britanic, cerand Regatului Unit sa revina asupra acestui anunt. Maros Sefcovic ii cere Londrei sa angajeze consultatii bilaterale cu Bruxelles, cu scopul de a gasi o solutie convenabila pentru ambele parti, acceptata pana la sfarsitul lunii.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here