Macron a fost recompensat in Germania de Merkel

0
5661

Emmanuel Macron s-a intalnit joi cu Angela Merkel in Aix-la-Chapelle (Aachen), in Germania, unde presedintele francez a primit din mainile sale prestigiosul premiu Charlemagne recompensand “viziunea sa puternica in privinta unei noi Europe”.

Vizita de 24 de ore a lui Macron in Aachen, miercuri seara si joi, in capitala imparatului Charlemagne i-a oferit ocazia acestuia sa isi consolideze imaginea de european convins pe care s-a bazat in urma cu un an la alegerile prezidentiale.

Premiul Charlemagne 2018 i-a fost oferit joi dimineata de catre cancelara germana Angela Merkel, cei doi revazandu-se dupa doar 3 saptamani de la vizita presedintelui francez la Berlin. Macron a tinut sa multumeasca pentru aceasta dinstinctie precizand ca Europa merita sa fie aparata si refondata. Acesta a fost discursul european cu numarul 4 al presedintelui francez. Macron este al doilea presedinte francez dupa Francois Mitterrand care a primit acest premiu in 1988, premiu decernat unei personalitati pentru contributia sa la unificarea europeana. Printre personalitatile care au fost deja recompensate cu acest premiu se numara Angela Merkel in 2008, papa Francisc in 2016 sau Jacques Delors.

Macron isi doreste o noua suveranitate europeana. Insotit de sotia sa Brigitte, Macron si-a pronuntat discursul european cu numarul 4 dupa cel de la Atena, de la Universitatea Sorbona si, recent, cel din cadrul Parlamentului european care au ritmat primul sau an in calitate de presedinte al Frantei. Emmanuel Macron si-a dezvaluit deja cele 80 de initiative pentru a refonda Europa, in septembrie. Insa, 8 luni mai tarziu, bilantul este destul de slab. Numerosi sunt cei care considera mult prea prematura aceasta recompensa. Angela Merkel insa este increzatoare si a declarat ca va gasi solutii impreuna cu Emmanuel Macron pentru concretizarea tuturor initiativelor. Cele mai urgente si cele mai usor de obtinut sunt Uniunea Bancara si reforma mecanismului  european de stabilitate (MES).

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here