Cele mai bune metode de preparare a cărnii

0
2907
pexels-terje-sollie-299347(1)

Carnea este un aliment de bază pe care mulți dintre noi îl degustăm cu plăcere poate chiar zilnic. Consumată încă din cele mai vechi timpuri fiartă, prăjită sau friptă,  carnea poate fi preparată astăzi mai usor în mult mai multe moduri, datorită tehnicilor gastronomice avansate de care dispunem.

Indiferent de cum ai prefera să mănânci carnea, ea trebuie preparată corect pentru a-și păstra savoarea dar și proprietățile. Iată cele mai bune metode de gătire pe care le poți încerca, în funcție de tipul de carne ales!

Poșarea

Poșarea este o metodă culinară care presupune gătirea alimentelor în lichid (cel mai frecvent în apă, în lapte, sau în vin), precum și în alte lichide aromate, fără ca acestea să dea în clocot. Atunci când pregătești carne poșată, ai grijă să menții o temperatură joasă, astfel încât să se păstreze gustul și aroma alimentelor. Poșarea nu este o metodă potrivită de preparare doar pentru carne, ci și pentru ouă, pește sau fructe care se pot dezintegra ușor.

Înăbușirea

Înăbușirea este o metodă de preparare umedă a cărnii și ceva mai lentă decât alte tipuri de gătire. Aceasta se pretează în special pentru carnea roșie și pentru cea de vânat. Dacă optezi pentru această variantă, este necesar să ungi mai întâi carnea cu ulei sau untură (sau să o marinezi). De asemenea, asigură-te că ai la îndemână o tigaie cu pereți mai înalți și un capac potrivit. Brasiera este vasul folosit de către bucătari pentru a pregăti mâncare înăbușită, deci o poți procura și tu pentru o gătire mai facilă.

Vezi si:  Hot Chocolate Bomb: cea mai buna reteta de ciocolata calda

De preferat este ca vasul ales să se dea la cuptor, iar preparatul să se lase la gătit timp de ore bune – mai exact între 2-3 ore și 5-6 ore maxim. În tot acest timp, recipientul de gătit va fi acoperit cu capac, iar focul va fi setat pe o treaptă inferioară. Carnea trebuie stropită ocazional cu vinul din marinată, cu ulei sau chiar cu bere.

Rotisarea

Rotisarea este o tehnică de gătit foarte sănătoasă, care presupune prepararea uscată (fără adaos de grăsime) a cărnii, prin expunerea la o temperatură înaltă. De asemenea, o altă caracteristică a rotisării este că focul nu vine în contact direct cu carnea. Dacă vrei să experimentezi această tehnică de gătit în propria bucătărie, alege un pui întreg însă nu îndepărta pielea; astfel, vei obține o friptură fragedă la interior și ușor crocantă la exterior.

Pe rotisor poți pregăti inclusiv carne congelată, dar lăsată în prealabil la decongelat în frigider.

Gătirea sub presiune

Probabil ai auzit – și poate că le-ai și folosit – de oalele sub presiune. Acestea sunt foarte utile în special datorită faptului că te ajută să economisești timp în cazul în care vrei să prepari carne care necesită un interval mai mare de gătire (cum se întâmplă deseori în cazul cărnii care provine de la animale mature, fie că vorbim despre vite sau păsări).

Un alt beneficiu al gătitului sub presiune constă în reducerea substanțelor dăunătoare, denumite aflatoxine, cu până la 70%, contribuind însă la păstrarea nutrienților din alimentele pregătite astfel.

Consumă carnea responsabil și sănătos încercând aceste tehnici de gătire!

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here