Acarienii de praf și alergia la acarieni

0
8109
Acarienii de praf și alergia la acarieni

Trăim zi de zi alături de milioane de acarieni în casele noastre. De regulă, nici nu le simțim prezența atât timp cât nu suntem alergici la acești păianjeni microscopici.

Ce sunt acarienii?

Acarienii de praf sunt microorganisme vii care fac parte din specia arahnidelor și sunt înrudiți cu păianjenii.

Ei sunt practic inofensivi pentru majoritatea oamenilor dar declanșează reacții neplăcute și uneori chiar violente persoanelor alergice la proteina din excrementele și cochilia lor.
Există aproximativ 150 de specii de acarieni de praf în întreaga lume dar doar trei sunt mai răspândite.

Care este mediul lor de viață preferat?

Acarienii se găsesc în principal în apartamente și le place să stea în praf, de unde le și provine numele. Ei preferă saltelele, pernele, pilotele, mobilierul tapițat, covoarele și perdelele.
În aer liber, nu supraviețuiesc mult timp și nici pe suprafețe dure si uscate. Ei se hrănesc cu celulele moarte de piele umană și preferă un mediu umed și temperaturi ridicate.

Umiditatea ideală pentru ei este de 60% -75%. Dacă păstrăm umiditatea sub 50% sau peste 80%, le va fi greu să spraviețuiasca și să se reproducă. Pe timpul iernii, în apartamente aerul este mult mai uscat datorită încălzirii. Cu toate acestea, mulți acarieni reușesc să supraviețuiască dar se înmulțesc mult mai lent.

Ce declanșează alergia la acarieni?

Acarienii sunt inofensivi pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, sunt multe persoane alergice la praful de casă. Alergia însă nu se manifestă la acarienii în sine ci la excrementele lor care conțin un alergen sub formă de proteină. Praful de casă este agitat de mișcări și plutește în aer împreună cu acarieni și excrementele lor. Astfel, alergenii ajung în tractul respirator și în mucoasa ochilor, provocând reacții alergice.

Vezi si:  Premierul Mihai Tudose a semnat contracte pentru cumpărarea de echipamente medicale, necesare efectuării de analize în spitalele de stat.

Care sunt simptomele alergiei la acarieni?

Adesea, simptomele pot fi confundate cu cele ale unei simple răceli: strănut, nas înfundat, ochi roșii și înlăcrimați, tuse, probleme de respirație, durere în gât, tulburări de somn.

Cum luptăm împotriva acarienilor?

Există mai multe modalități de a reduce expunerea la acarieni. Din păcate, nu îi putem elimina în totalitate iar prezența lor nu are de-a face neapărat cu igiena.

Ne putem însă asigura că le creăm condiții nefavorabile de viață și înmulțire, prin următoarele măsuri:

⦁ Nu ținem în dormitor lucruri care adună praf, cum ar fi mobilier tapițat, cărți, plante
⦁ Eliminăm covoarele
⦁ Renunțăm la perdele și le înlocuim cu jaluzele care se pot șterge
⦁ Ținem jucăriile de pluș ale copiilor la congelator cel puțin 24 de ore la fiecare 4-6 săptămâni
⦁ Nu lăsăm animalele de companie în dormitor
⦁  Folosim huse de pat antiacarieni care crează o barieră între persoana alergică și acarienii din pat
⦁ Aerisim dormitorul în mod regulat pentru a menține umiditatea sub 50%
⦁ Ștergem praful cu o cârpă umedă și aspirăm cât de des posibil cu un aspirator special împotriva alergiilor, dotat cu un filtru hepa
⦁ Folosim un spray antiacarieni
⦁ Spălăm așternutul de pat săptămânal la 60° C

Se poate trata alergia la acarieni?

Simptomele se pot trata pe termen scurt cu medicamente antihistaminice și decongestionanti nazali.

Pe termen lung, există varianta imunoterapiei prin care organismul se obișnuiește treptat cu doze de alergen până când nu îl mai consideră un inamic.

Întrucât nu îi putem elimina definitiv, în cazul în care suferim de alergie la acarieni, singura modalitate la îndemână, fără a folosi medicamente este de a diminua simptomele prin reducerea expunerii la acarieni dar și prin reducerea numărului de acarieni din casă.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here