Covid-19 ar putea declansa un nou tip de diabet

0
1785

Conform unui grup de cercetatori britanici, o serie de noi dovezi sugereaza faptul ca noul coronavirus ar putea declansa cu adevarat aparitia diabetului la persoanele perfect sanatoase insa, in egala masura, complicatii grave in cazul unui diabet preexistent.

Covid-19 afecteaza indivizii in mod diferit. Majoritatea persoanelor infectate dezvolta o forma usoara a bolii si se vindeca fara sa necesita spitalizare. Daca persoanele afectate de diabet de tip 1 sau 2 nu mai risca sa se imbolnaveasca de diabet, cu toate acestea, varsta si greutatea reprezinta factori de risc in cazul unei infectii cu coronavirus.

De aceea, aceste persoane sunt considerate fragile si sunt incadrate in grupul de risc in cazul unei infectii cu noul coronavirus. Cercetatori din cadrul King’s College din Londra si-au dorit sa inteleaga mai bine acest fenomen si manifestarile diabetului la persoanele afectate de coronavirus.

O infruntare intre « doua pandemii ». Cercetatorii nu stiu cum Covid-19 afecteaza sau nu diabetul. Cercetatari anterioare demonstreaza faptul ca enzima de conversie a angiotenzinei 2, proteina care intra in legatura directa cu SRAS COV-2 pentru a permite virusului sa intre in celule este situat nu doar in plamani ci, in egala masura si in organe si tesuturile implicate in metabolismul glucozei precum pancreasul, intestinul gros, tesuturile adipoase, ficat si rinichi. Echipa de oameni de stiinta au emis ipoteza conform careia penetrand aceste tesuturi, coronavirus poate provoca unele disfunctii, multiple si complexe in ceea ce priveste metabolismul glucozei.

De altfel, aceasta descoperire permite concretizarea unei ipoteze emise de mai multi ani deja, adica faptul ca infectiile virale pot precipita diabetul de tip 1 chiar daca mecanismul in cauza nu este cunoscut exact. Diabetul este una din cele mai raspandite boli cronice si abia acum realizam consecintele unei infruntari inevitabile intre aceste doua « pandemii ».

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here