Este cuptorul cu microunde periculos pentru sanatate?

0
3111

De la lansarea sa in anii ’70, cuptorul cu microunde a devenit o aparitie familiara in bucatariile noastre. Dar utilizarea regulata ridica problema sigurantei. Este cuptorul cu microunde daunator pentru sanatatea noastra si, daca da, in ce masura? In acest articol, analizam mai indeaproape utilizarea cuptoarelor cu microunde si posibilele lor implicatii asupra sanatatii.

Care sunt riscurile pentru sanatate asociate cu utilizarea cuptoarelor cu microunde?
Riscurile pentru sanatate asociate cu utilizarea cuptoarelor cu microunde sunt frecvent dezbatute. Desi aceasta tehnologie este comuna si utilizata pe scara larga, unele persoane sunt ingrijorate de faptul ca utilizarea ei poate prezenta riscuri pentru sanatate. In aceasta sectiune, vom examina indeaproape riscurile cunoscute care pot fi asociate cu utilizarea cuptoarelor cu microunde si vom discuta masurile pe care le puteti lua pentru a reduce aceste riscuri.

Radiatii de inalta frecventa si electromagnetism

Primul si cel mai frecvent citat risc asociat cu utilizarea cuptoarelor cu microunde este pericolul cauzat de radiatii. Microundele sunt concepute pentru a produce unde electromagnetice de inalta frecventa, cunoscute sub numele de „radiatii de microunde”.

Aceste radiatii pot patrunde in tesuturile umane si pot provoca efecte nocive si potential periculoase pentru sanatate. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca campurile electromagnetice de joasa intensitate generate de microunde sunt considerate inofensive pentru oameni de catre majoritatea surselor stiintifice. Studiile efectuate pana in prezent nu arata nicio relatie intre expunerea la microunde si o serie de tulburari neurologice sau alte probleme de sanatate.

Pierderea de nutrienti esentiali – adevaratul risc pe termen lung

Un alt risc asociat cu utilizarea cuptoarelor cu microunde este pierderea nutrientilor din alimente. Unele alimente sufera o degradare nutritionala semnificativa atunci cand sunt incalzite in cuptorul cu microunde, deoarece structura lor moleculara este modificata de expunerea la undele electromagnetice. De exemplu, vitaminele solubile in apa, cum ar fi vitamina C si riboflavina, sunt deosebit de sensibile la caldura si pot fi distruse de un proces rapid si intens de incalzire cu microunde. Prin urmare, trebuie sa se manifeste prudenta atunci cand se incalzesc anumite alimente in cuptorul cu microunde.

Produse si agenti cancerigeni

Unele persoane sunt, de asemenea, ingrijorate de faptul ca folia de plastic sau de aluminiu folosita pentru a acoperi alimentele poate elibera substante chimice cancerigene atunci cand este incalzita in cuptorul cu microunde. Din fericire, aceasta ingrijorare este nefondata: desi exista substante chimice potential cancerigene in unele tipuri de plastic, acestea nu vor fi eliberate in alimentele dumneavoastra daca urmati instructiunile producatorului privind tipul de invelis pe care trebuie sa il folositi cu cuptorul cu microunde si daca nu va acoperiti alimentele cu plastic uzat sau deteriorat.

In cele din urma, este important sa retineti ca cuptorul cu microunde poate fi extrem de fierbinte dupa o utilizare prelungita, asa ca este recomandabil sa folositi manusi sau o ustensila adecvata atunci cand manipulati alimente din cuptorul cu microunde pentru a evita ranirea din cauza caldurii excesive. In mod similar, copiii trebuie supravegheati cu atentie atunci cand manipuleaza sau mananca alimente gatite intr-un cuptor cu microunde pentru a le asigura siguranta personala.

Sursa: https://www.plare.fr/le-micro-ondes-est-il-dangereux-pour-la-sante/

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here