Medicul chinez care a dezvăluit amploarea SARS a murit

0
3978

Un medic militar chinez care a expus întreaga amploare a epidemiei de SARS izbucnită în Beijing în 2003 a murit la vârsta de 91 de ani, potrivit unor prieteni şi a relatărilor din presa locală, informează Reuters.

Jiang Yanyong a acuzat guvernul de subestimarea intenţionată a răspândirii acestei boli respiratorii într-o scrisoare deschisă transmisă presei de stat în 2003. SARS a provocat aproape 800 de decese la nivel global.

Moartea medicului nu a fost relatată în presa de stat din China, aşa cum se întâmplă în cazul personalităţilor publice considerate problematice din punct de vedere politic.

Hu Jia, un activist pentru drepturile omului şi un vechi prieten al lui Jiang, a declarat pentru Reuters că medicul a decedat într-un spital militar din Beijing.

Alţi doi prieteni de familie ai lui Jiang, Bao Pu şi Bao Jian, au scris pe Twitter la începutul acestei săptămâni despre moartea medicului. Niciunul dintre ei nu a dat curs imediat unei solicitări de comentarii a Reuters.

”Dr. Jiang Yanyong, care a expus muşamalizarea epidemiei SARS şi era cunoscut pentru îndrăzneala cu care spunea adevărul, a murit”, a scris Bao Pu pe Twitter.

Unele publicaţii, printre care şi South China Morning Post, au relatat, pe surse, că medicul a decedat sâmbătă din cauza unei pneumonii. Reuters nu a putut confirma informaţia.

Vestea morţii lui Jiang a venit într-un moment când are loc sesiunea anuală a parlamentului chinez, un moment sensibil din punct de vedere politic, când măsurile de securitate sunt sporite la Beijing.

Născut într-o familie de bancheri înstăriţi şi membru cu state vechi al Partidului Comunist aflat la putere în China, Jiang a fost chirug-şef la un spital militar important din Beijing.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here