Satul Alzheimer urmeaza sa intampine primii locuitori

0
1479

Lansata in 2013, aceasta structura ambitioasa si promitatoare urmeaza sa isi deschida portile in departamentul Landes din Franta in aceasta luna. O premiera absoluta pentru Franta.

120 de locuitori. 120 de membri ai personalului medical si 120 de voluntari. Un teren imens de 5 hectare situat la un kilometru distanta de centrul orasului Dax. Un proiect unic in Franta si al doilea de acest gen din Europa (o experienta similara exista in Olanda din 2009). Satul francez Alzheimer care isi va gazdui primii locuitori in doar cateva zile – persoane afectate de dementa lejera si moderata – afiseaza cifre impresionante. De mentionat este faptul ca acest proiect pilot, ultra inovant cumuleaza o multime de ambitii. In primul si in primul rand, aceea de a oferi un loc estetic si gandit in intregime pentru pacienti si pentru nevoile acestora. O alta ambitie este aceea de a le propune o insotire binevoitoare prin intermediul voluntarilor si personalului medical si activitati special concepute pentru a le mentine facultatile cognitive. Dar si de a crea un pod intre acest centru terapeutic si oras: locuitorii vor avea posibilitatea de a se plimba in interiorul unui spatiu securizat dar care nu va fi deschis publicului. Mediateca, restaurant, mini-ferma, parc, de toate acestea se vor putea bucura pacientii dar si familiile lor. In plus, si locuitorii din zona vor putea beneficia de aceste facilitati, studentii sau elevii.

Cei care au creat acest sat vor trebui sa astepte luna septembrie pentru ca ansamblul celor 120 de rezidenti sa se adune, ca voluntarii sa ajunga in acest loc si ca toate serviciile oferite sa fie accesibile marelui public. In luna septembrie acest experiment unic va incepe sa functioneze cu adevarat. Initiatorii proiectului spera ca astfel sa reuseasca sa imbunatateasca reprezentarea unei boli al carui nume inca ii sperie pe multi.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here