Sfaturi de nutritie pentru diabetici

0
1071
image001

Diabetul este o boala cronica ce afecteaza milioane de persoane de pe tot Globul, in fiecare an. Ea poate fi tinuta sub control [1] cu ajutorul schimbarilor in ceea ce priveste stilul de viata si, atunci cand este necesar, prin administrarea medicatiei specifice, sub supravegherea medicului.

Dieta pentru diabet este un plan alimentar bogat in nutrienti, cu un aport caloric redus. Ea se bazeaza pe consumul de legume, proteine, cereale integrale si cantitati reduse de fructe si e considerata cea mai buna solutie pentru aproape toata lumea.

Creeaza si mentine un program strict al meselor

Dieta pentru diabet se bazeaza pe 3 mese zilnice, consumate pe cat posibil  la ore fixe. Acest program zilnic contribuie la reglarea concentratiei de insulina din organism [2].

Un medic nutritionist te poate ajuta mult in acest proces cu recomandari despre cum se determina dimensiunea portiilor de alimente, cum interpretezi corect etichetele produselor sau cum calculezi continutul de carbohidrati al fiecarui ingredient.

De asemenea, daca esti dependent de insulina, medicul te poate invata sa ajustezi doza administrata in functie de ce anume ai mancat.

Alege intelept alimentele

Medicul nutritionist sau medicul diabetolog iti pot oferi liste de alimente permise fara restrictii, respectiv permise cu moderatie, astfel incat sa iti poti crea singur meniuri potrivite din punct de vedere al aportului de carbohidrati.

Vezi si:  Plantele care fac MINUNI: Leacuri care te pun pe picioare după petreceri

Indicele glicemic

Indicele glicemic incadreaza alimentele de baza in mai multe categorii, in functie de efectul pe care il au asupra glicemiei. Unele persoane considera ca este mai simplu sa isi stabileasca meniurile zilnice prin aceasta metoda [1].

Calcularea carbohidratilor

Carbohidratii sunt descompusi in glucoza, astfel ca ei au cel mai puternic impact asupra variatiilor glicemiei. Fie ca esti sau nu dependent de insulina, calcularea carbohidratilor este foarte importanta pentru a-ti putea mentine sub control glicemia.

Metoda farfuriei

O solutie practica este oferita de Asociatia Americana pentru Diabet [3], care propune o metoda concentrata pe consumul unei cantitati mai mari de legume. Conform acestei metode, farfuria ta ar trebui sa contina:

  • Jumatate de farfurie de legume fara amidon: spanac, morcovi, rosii;
  • Un sfert de farfurie de proteine: peste, carne slaba de porc, carne de pui;
  • Un sfert de farfurie de cereale integrale sau legume cu amidon: orez brun, mazare verde.

La acestea se adauga grasimi bune (avocado, peste gras, nuci si seminte), un fruct sau lactate.

Opteaza pentru o dieta variata

Dieta pentru diabet presupune consumul unei game variate de alimente: carbohidrati sanatosi, alimente cu continut crescut de fibre, peste, grasimi bune [4].

In unele cazuri, poate fi necesara completarea dietei cu vitamine si minerale pentru diabetici, dar acestea nu vor inlocui o alimentatie variata si echilibrata. In plus, te incurajam sa consulti regulat medicul pentru a stabili care este cel  mai bun demers pentru tine.

Carbohidrati sanatosi

In timpul digestiei, carbohidratii simpli si cei complecsi sunt transformati in glucoza. Dieta pentru diabet presupune evitarea unor alimente cu calorii goale (sucuri, dulciuri) si inlocuirea lor cu:

  • Fructe
  • Legume
  • Cereale integrale
  • Boabe (fasole, mazare, naut)
  • Lactate degresate.
Vezi si:  Chimioterapia potentata, o metoda de tratament inovator impotriva cancerului

Alimente cu continut crescut de fibre

Fibrele sunt acei compusi vegetali pe care organismul nu ii poate asimila. Fibrele moduleaza digestia si ajuta la controlul concentratiei de glucoza din sange. Alimentele cu continut mare de fibre sunt:

  • Legume
  • Fructe
  • Nuci
  • Cereale integrale

Peste

Pestele este un aliment sanatos, dar pestele gras, cu continut mare de acizi grasi omega-3, are beneficii suplimentare pentru sanatate.

Se recomanda sa consumi somon, ton, sardine, care contribuie la prevenirea afectiunilor cardiovasculare, dar sa eviti pestele prajit sau pestele cu un continut ridicat de mercur.

Grasimi bune

Grasimile mono- si polinesaturate contribuie la scaderea nivelului de colesterol. Pentru asta se recomanda sa consumi avocado, nuci, ulei de masline.

Evita alimentele nerecomandate

Diabetul creste riscul de boala cardiovasculara si atac vascular cerebral, astfel ca se recomanda sa eviti:

  • Grasimile saturate: unt, mezeluri, carne de vita, ulei de cocos si de palmier;
  • Grasimile trans: dulciuri, produse de patiserie, margarina;
  • Sarea: recomandarea este sa nu depasesti 2300 mg sodiu pe zi [5].

Respectarea sfaturilor de nutritie oferite de catre medic este esentiala pentru controlul diabetului. Intotdeauna apeleaza la ajutorul specialistului atunci cand vine vorba despre probleme de sanatate.

Bibliografie:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-diet/art-20044295
  2. Evert AB. et al. – Nutrition therapy recommendations for the management of adults with diabetes, 2014

Afisat la 16.03.2022: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24357208/

  1. American Diabetes Association – Create your plate

Afisat la 16.03.2022: https://www.diabetes.org/healthy-living/recipes-nutrition/eating-well

  1. Wheeler ML et al. – Choose your foods: Foods lists for diabetes

Afisat la 16.03.2022: https://www.jneb.org/article/S1499-4046(14)00728-3/pdf#relatedArticles

  1. https://www.fda.gov/food/nutrition-education-resources-materials/sodium-your-diet Afisat la 16.03.2022
Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here