Spondilolistezis: Tot ce trebuie sa stim despre aceasta afectiune

0
51
pexels-alexandro-david-871783-1835016

Spondilolistezisul reprezinta o afectiune a coloanei vertebrale care afecteaza milioane de oameni la nivel global, avand un impact semnificativ asupra calitatii vietii acestora. Aceasta se caracterizeaza prin alunecarea unei vertebre inainte fata de vertebra situata dedesubt, provocand dureri si disconfort. De obicei, cea mai frecventa localizare este la nivelul vertebrei L5, din cauza solicitarii mecanice intense in aceasta zona. In acest articol, vom explora in detaliu cauzele, simptomele si tratamentele non-invazive disponibile la Bio Ortoclinic pentru gestionarea eficienta a acestei afectiuni.

Ce este spondilolistezisul?

Spondilolistezisul este o afectiune complexa a coloanei vertebrale, caracterizata prin alunecarea unei vertebre inainte fata de vertebra situata imediat dedesubt. Aceasta deplasare vertebrala poate duce la compresia nervilor si la iritarea structurilor inconjuratoare, provocand dureri de spate si alte simptome, cum ar fi amorteala, slabiciunea musculara si dificultati in miscare. Severitatea simptomelor depinde de gradul de alunecare a vertebrei si de nervii implicati. In cazurile avansate, spondilolistezisul poate afecta semnificativ calitatea vietii si capacitatea de a desfasura activitati zilnice.

Cauze si factori de risc

Spondilolistezisul poate aparea din mai multe cauze, fiecare avand un impact distinct asupra coloanei vertebrale:

– Degenerativa: Deteriorarea discurilor intervertebrale si a articulatiilor coloanei vertebrale din cauza imbatranirii, ceea ce duce la pierderea integritatii structurale si la instabilitate.

– Istoric de trauma: Accidentari sau fracturi la nivelul coloanei vertebrale care compromit structura si functionalitatea acesteia.

– Spondiloliza: O fractura de stres la nivelul unei vertebre, care, daca nu se vindeca corect, poate conduce la alunecarea vertebrei.

– Genetica: Predispozitia genetica poate juca un rol important in dezvoltarea spondilolistezisului, anumite trasaturi anatomice fiind ereditare si favorizand aparitia acestei afectiuni.

Vezi si:  Cum sa te recuperezi mai rapid dupa implantul dentar

Cea mai frecventa localizare a spondilolistezisului este la nivelul vertebrei L5, aceasta fiind zona coloanei vertebrale care suporta cea mai mare parte a greutatii corpului si este supusa celor mai mari solicitari mecanice. Astfel, L5 este predispusa la alunecare, mai ales in contextul factorilor de risc mentionati.

Simptomele spondilolistezisului

Simptomele spondilolistezisului pot varia de la usoare la severe si pot include:

– Dureri de spate, in special in zona lombara.

– Durere care radiaza in picioare (sciatica).

– Slabiciune musculara sau amorteala in picioare.

– Dificultati de mers sau miscare limitata.

Gradul de alunecare a vertebrei poate determina severitatea simptomelor, existand cinci grade de stadializare:

Gradul de alunecare a vertebrei in spondilolistezis este clasificat in cinci grade, fiecare reprezentand un nivel diferit de severitate:

 1. Grad I: Alunecarea vertebrei este minima, implicand mai putin de 25% din suprafata vertebrei subiacente. De obicei, simptomele sunt usoare si pot include dureri ocazionale de spate.
 2. Grad II: Alunecarea vertebrei este moderata, cuprinsa intre 25-50%. Pacientii pot experimenta dureri mai persistente si disconfort, in special in timpul activitatilor fizice.
 3. Grad III: Alunecarea este semnificativa, intre 50-75%. Simptomele devin mai severe, incluzand dureri constante si posibil amorteala sau slabiciune in picioare din cauza compresiei nervoase.
 4. Grad IV: Alunecarea este majora, cuprinsa intre 75-100%. Pacientii au dureri intense si dificultati considerabile de miscare, fiind necesare masuri terapeutice mai agresive pentru a gestiona simptomele.
 5. Grad V: Cunoscuta si sub denumirea de spondiloptoza, alunecarea vertebrei depaseste 100%, ceea ce inseamna ca vertebra s-a deplasat complet fata de vertebra subiacente. Aceasta este o situatie grava care necesita de obicei interventie chirurgicala pentru a corecta alinierea coloanei vertebrale si pentru a ameliora simptomele severe.
Vezi si:  O noua metoda de detoxifiere – produsele pe baza de zeolit

Diagnosticul spondilolistezisului

Diagnosticul spondilolistezisului se realizeaza printr-o combinatie de evaluare clinica si imagistica medicala. Medicul poate solicita:

– Radiografii: Pentru a vedea alunecarea vertebrelor.

– RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara): Pentru a evalua nervii afectati si tesuturile moi.

– CT (Tomografie Computerizata): Pentru o vizualizare detaliata a structurii osoase.

Metode de tratament non-invazive la Bio Ortoclinic

La Bio Ortoclinic, tratamentul non-invaziv al spondilolistezisului se concentreaza pe ameliorarea simptomelor si imbunatatirea functionalitatii coloanei vertebrale. Metodele de tratament includ:

 1. Kinetoterapia

Kinetoterapia presupune exercitii fizice special concepute pentru a intari musculatura din jurul coloanei vertebrale si pentru a imbunatati flexibilitatea. Programul de exercitii este personalizat in functie de nevoile fiecarui pacient si este monitorizat de un kinetoterapeut.

 1. Fizioterapia

Fizioterapia include diverse tehnici si proceduri, cum ar fi:

– Electroterapia: Utilizarea curentului electric pentru a reduce durerea si inflamatia.

– Terapia cu ultrasunete: Aplicarea undelor sonore de inalta frecventa pentru a stimula vindecarea tesuturilor.

– Terapia cu caldura si frig: Alternarea intre aplicarea de comprese calde si reci pentru a reduce durerea si inflamatia.

 1. Decompresia vertebrala

Decompresia vertebrala, cunoscuta si sub denumirea de elongatie, este o procedura care utilizeaza tractiunea pentru a alinia corect vertebrele si pentru a reduce presiunea asupra nervilor afectati. Aceasta poate fi efectuata manual sau cu ajutorul unui dispozitiv specializat.

 1. Masajul terapeutic

Masajul terapeutic ajuta la relaxarea muschilor tensionati, la imbunatatirea circulatiei sanguine si la ameliorarea durerii. Este o metoda eficienta pentru a completa alte tratamente non-invazive.

 1. Terapia ShockWave

Terapia ShockWave utilizeaza unde de soc de energie inalta pentru a stimula vindecarea tesuturilor afectate si pentru a reduce durerea cronica. Este o procedura neinvaziva care poate oferi ameliorare semnificativa a simptomelor.

 1. Mobilizarea vertebrala
Vezi si:  Cauti specialisti in kineto Bragadiru pentru a vindeca durerile cauzate de atrita? Sfaturi pentru tine!

Mobilizarea vertebrala implica tehnici manuale realizate de catre un terapeut pentru a imbunatati mobilitatea articulatiilor coloanei vertebrale si pentru a reduce durerea.

Prevenirea spondilolistezisului

Prevenirea spondilolistezisului implica adoptarea unor masuri simple pentru a mentine sanatatea coloanei vertebrale:

– Exercitii regulate: Mentinerea unei musculaturi puternice si flexibile.

– Postura corecta: Evitarea posturilor incorecte care pot pune presiune pe coloana vertebrala.

– Tehnici corecte de ridicare: Utilizarea tehnicii corecte atunci cand ridicati obiecte grele pentru a evita supraincarcarea coloanei vertebrale.

– Evitarea fumatului: Fumatul poate contribui la deteriorarea discurilor intervertebrale.

Spondilolistezisul este o afectiune complexa care poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii. Diagnosticul si tratamentul precoce sunt esentiale pentru a gestiona simptomele si pentru a preveni agravarea afectiunii. La Bio Ortoclinic, tratamentele non-invazive ofera optiuni eficiente pentru ameliorarea durerii si pentru imbunatatirea functionalitatii coloanei vertebrale, contribuind la o recuperare optima si la o viata activa.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here